“Puritatea și impuritatea țin de noi înșine. Nimeni nu poate purifica pe altcineva.” Buddha
Comportamentul trecut, prezice comportamentul viitor! Pentru a putea înțelege mai bine persoanele dependente este important de știut acest aspect. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă cu persoana dependentă azi este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat cu ea in trecut! Conform lui G Mate, dependenta este o încercare a lumii interioare de a rezolva o durere care a început cu trauma din copilărie. Mediul în care a crescut este factorul care modelează și-și pune amprenta cel mai puternic pe felul în care persoana dependentă funcționează acum. Prin urmare, cauza primară a adicției este dependența de experientele copilărie, si nu dependenta de substanțe sau comportamente distructive.
Impactul psihic al dependenței poate fi observat în structura de personalitate și trăsăturile de personalitate ale persoanei dependente. La nivelul structurii psihice, la aceste persoane pot fi remarcate o serie de semne: din dorința de a-și satisface imediat nevoile sunt impulsivi, sunt dependenți emoțional, nu au încredere în ei, sunt pasivi, încăpățânați, mai mereu iritați, hipersensibili, intoleranți la frustrare, izolați. Sunt lipsiți de ambiții, sunt depresivi și vulnerabili, au nevoie să fie mereu aprobați, valorizați, manifestă furie pe care o controlează cu dificultate. Persoanele dependente au stimă de sine scăzută, au capacitate redusă de a se adapta realității, având o capacitate limitată de a o înfrunta. Nu învață nimic din propriile experiențe, caută în mod obișnuit norocul și au relații intime deficitare.
Este dificil traiul cu o persoană dependentă, dar traiul pe care acesta îl are cu sine, este cu mult mai greu. Din punct de vedere emoțional, este frustrant și dureros să fii în jurul lor. De multe ori se comportă de parcă ar avea dublă personalitate: una întreagă la mine, care înțelege și se face înțeleasă, pe care o iubești, o accepți, și o alta prefăcută și nepăsătoare, greu de înțeles și iubit. Persoana dependentă crede că prima este reală și speră ca a doua să dispară, eventual fără prea mult deranj din partea ei. Adevărul este că a doua este fața întunecată a celei dintâi, și se vor însoți una pe alta ca umbra. Este important de reținut că dependența de alcool, tutun, droguri, mâncare, jocuri de șansă de noroc sau cumpărături este trăită de persoana dependentă ca o sursă de alinare temporară a unei dureri psihice.
Partenerul unei persoane dependente, familia sau prietenii acestei persoane au o posibilitate înțeleaptă pe care o pot adopta: compasiunea. Este foarte important ca ei să fie toleranți, să accepte faptul că celalalt este așa cum este, fără a-l judeca dar și fără a-l vătăma. Sentimentele ostile, respingerea, pedeapsa sau manipularea emoțională sunt strategii păguboase, care nu aduc rezultate pozitive. Pentru ca această persoană să se poată elibera de dependență trebuie sa fie abordată cu dragoste, respect, într-o manieră sinceră care nu este denaturată de judecată. Conversația cu aceste ființe fragile emoțional trebuie să fie una deschisă, prietenoasă, nu-i poți porunci. Persoana dependentă a avut un motiv pentru care “a ales” acea dependență, pentru ea are o însemnătate: acea dependență a fost modul ei de a depăși o durere sau de a trece peste o situație dificilă. Dependența este o modalitate de a face față greutăților. Este liniștitor pentru acea ființă să simtă că cineva a înțeles de ce a ales acel drum. Nu ceea ce face cineva are impact puternic asupra persoanei dependente, ci ceea ce este acea persoană în acest timp!
Cei 12 pași
În cartea “Pe tărâmul fantomelor înfometate”, Gabor Maté vorbește despre beneficiile celor 12 pași necesari eliberării de dependență si cărora le recunoaște eficiența. Acești pași sunt sugerați în Marea carte a alcoolicilor anonimi și alcătuiesc baza programelor în 12 pași.
Pasul 1
Admit că sunt neputincios în fața consumului de alcool (droguri, mâncatul compulsiv, jocurile de noroc, cumpăratul irațional…) și că nu mai sunt stăpân pe viața mea.
Acest pas este prima confruntare cu realitatea, prin intermediul căreia persoana dependentă devine conștientă de efectele distructive ale dependenței. Acest prim pas înseamnă conștientizarea aspectului negativ al dependenței, al faptului că dependența poate ruina viața. Este pasul care scoate persoana din negarea caracteristică și o conduce către posibilitatea de eliberare. Reușita, depinde de efortul pe care acesta este dispus să-l depună!
Pasul 2
Am ajuns la credința ca o Putere Superioară mie însămi mi-ar putea reda sănătatea mentală.
Putem vedea această putere ca fiind Dumnezeu, fiecare persoană îl percepe sub diverse forme. Unii îl numesc Buddha, alții Isus sau Profetul Mahomed, alții Energie… Pasul doi poate fi văzut ca regăsirea lui Dumnezeu, care intră în viața persoanei dependente cu un cod religios de norme cu valoare morală sau filosofie de viață după care urmează să-și ghideze existența. Această persoană poate recunoaște că are un Eu firav care cedează ușor în fața tentației irezistibile a obiectului sau comportamentului adictiv. Acest demers ajută la conectarea cu instanța morală care aduce conștientizare. Aceia care devin conștienți că totul depinde de ei și cer ajutor se vor vindeca, în ciuda dificultăților cu care se vor confrunta pe parcurs.
Pasul 3
Am hotărât să-mi las voința și viața în grija lui Dumnezeu.
Pentru cei mai mulți Dumnezeu poate avea un sens religios, pentru alții poate însemna redobândirea încrederii în sine. Indiferent de alegerea făcută important este ca persoana dependentă să realizeze suferința care rezultă de pe urma dependenței.
Pasul 4
Am făcut fără teamă un inventar moral amănunțit al propriei persoane.
Ceea ce contează în abordarea acestui pas este să descopere ca în Sine se găsesc resurse valoroase cu care poate depăși toate dificultățile. Important este să conștientizeze că este mai mult decât un dependent care-și ruinează viața. Este o ființa umana care cândva a suferit și atunci nu a găsit o altă modalitate prin care să se elibereze de această suferință. Condamnarea nu ajută la nimic acum, este mai benefică o analiză conștientă care să ajute persoana dependentă să înțeleagă unde și cum s-a trădat pe sine și pe cei dragi. Conștientizând greșelile trecutului, pregătești calea unui viitor diferit!
Pasul 5
Am mărturisit lui Dumnezeu, mie însumi și altei ființe umane, natura exactă a greșelilor mele.
Cu sufletul încărcat de compasiune și acceptare, recunoaște ceea ce a aflat despre sine din pasul 4. Aceste informații, pe care le poate nota într-un jurnal sau despre care poate vorbi cu cineva, fac ca experiența să devină reală și să-i aducă mult dorita conștientizare. Urmând cu responsabilitate pașii, persoana dependentă ar trebui ca acum să nu mai simtă rușine față de trecut, ci responsabilitate si determinare pentru a se elibera de dependență.
Pasul 6
Am consimțit fără rezerve ca Dumnezeu să mă scape de toate aceste defecte de caracter.
Eliberarea de povara dependentei devine mai ușoară odată cu acceptarea greșelilor, odată cu înțelegerea faptului că nu a știut să gestioneze în altă manieră situația, dar acum are o șansă de a face totul diferit. Acum, persoana dependentă se angajează pe un drum nou și caută cu toată tăria să nu mai cedeze tentațiilor atunci când vor apărea. Acum cere ajutor și sprijin.
Pasul 7
Cu umilință, I-am cerut să-mi îndepărteze defectele.
Este important pentru persoana dependentă să devină conștientă de propriile defecte, dar și de propriul potențial, de faptul că poate mai mult decât a făcut până acum.
Pasul 8
Am întocmit o listă cu toate persoanele cărora le-am făcut necazuri și sunt dispus să repar aceste rele.
Persoana dependentă este acum pregătită să-și asume responsabilitatea pentru păcatele trecutului, este pregătită să recunoască, că din neglijență a rânit oameni dragi din viața sa. Această inițiativă nu este inițiată din rușine, ci din loialitate față de ceea ce a devenit. Inițiativa îi va da încredere că se găsește pe drumul cel bun și-i va liniști pe ceilalți.
Pasul 9
Mi-am reparat greșelile față de acele persoane, acolo unde a fost cu putința.
Acest pas scoate din grandomania eului, din egoism, persoana dependentă și o determină să compenseze răul provocat. Practic, le comunică faptul că își asumă responsabilitatea faptelor si că îi pare râu. Unii vor fi recunoscători și îl vor ierta, alții nu.
Pasul 10
Mi-am continuat inventarul personal și mi-am recunoscut greșelile, de îndată ce mi-am dat seama de ele.
Este bine de știut că toate ființele umane sunt supuse greșelii. Indiferent de greșelile trecutului, aspectul cel mai important este conștientizarea și dorința sinceră de schimbare.
Pasul 11
Am căutat, prin rugăciune și meditație, să-mi întăresc contactul conștient cu Dumnezeu, cerându-i doar să-mi arate voia Lui în ceea ce mă privește și să-mi dea puterea să o îndeplinesc.
Acest pas nu îndeamnă la supunere, ci la eliberare. Pe lângă sănătate, conștientizare, iubire și acceptare din partea semenilor, omul are nevoie în viață și de legătura cu Dumnezeu sau o altă instanță morală călăuzitoare. Prin practica meditației, citirea cărților pe teme spirituale și continua educare se poate deschide o ușă interioară care duce către suflet.
Pasul 12
După ce am trăit o trezire spirituală ca rezultat al acestor pași, am încercat să transmit acest mesaj altora și să pun în aplicare aceste principii în toate domeniile vieții.
Prin transmiterea mesajelor benefice, persoana dependentă își reamintește pașii și, mai mult, pune în practică principiul integrității, al adevărului și al cumpătării.
Eliberarea din strâmtoarea dependenței începe când persoana devine conștientă că viața ei se duce pe apa sâmbetei, că sănătatea îi este șubredă și se va șubrezi mai râu dacă nu încetează. Ar fi de preferat să nu aștepte până când un eveniment major o lovește pentru a se trezi la realitate, ar fi de preferat să conștientizeze că din cauza dependenței a înlăturat familia, iubitul, prietenii sau a pierdut multe oportunități în viață. Dacă persoana dependentă nu este dispusă să preia controlul propriului destin, să devină responsabilă, nimeni altcineva din exterior nu va putea face nimic în această privință. Motivația pentru schimbare vine din interior, deoarece în interior se petrece drama, de acolo vine durerea care trebuie înlăturată prin consumul de alcool sau droguri. Speranța constă în faptul că totul depinde de voința proprie și nu de circumstanțe exterioare!
Cu multă sinceritate,
P.S. Dacă iți place ceea ce citești și consideri că acest articol ar putea ajuta, oferă și altcuiva posibilitatea de a afla despre el!
Photo: Unsplash.com, pexel.com