Exteriorizarea vieții se transformă în suferință incurabilă, pentru că nimeni nu poate înțelege de ce omul ar trebui să sufere din cauza lui însuși.’ CG Jung 

Capcana în care cazi de cele mai multe ori este să crezi că ai găsit soluția problemelor personale sau a suferințelor tale interioare în exterior. Indiferent dacă investești cu această putere o persoană, cum ar fi mama sau iubitul sau dacă investești cu această forță transformatoare un obiect, cum ar fi o mașină sau un job, o casă sau o vacanță. De câte ori nu ai căzut în acest gen de capcană, în ciuda faptului că știi foarte bine că toate încercările de a găsi o soluție exterioară, problemelot tale interioare, au avut până acum doar rezolvări temporare. Toate aceste încercări pe care le-ai testat până acum, niciodată, nicuna nu a durat mult. Ele nu-ți pot oferi nimic altceva decât o scurtă amăgire! Și ce pot face altceva! Aceasta este menirea lor! Dacă dorești să rezolvi pe termen lung, dacă vrei să te vindeci și nu doar să ameliorezi, te uiți responsabil către tine, te uiți în interiorul tău. Acolo este problema, tot acolo este necesar să-ți îndrepți atenția pentru a găsi soluția.  

Din acest motiv este inutil să te sacrifici rămânând într-o relație în care nu te simți valorizată, sperând că în timp, dacă tu faci ceva, iubitul tău se va schimba. Este inutil să crezi că dacă tu citești despre dependența de alcool a fratelui tău, acesta se va vindeca doar pentru că tu îi explici. Este la fel de inutil să crezi că dacă dobândești multe cunoștințe despre tulburarea de personalitate a fiului tău adolescent, acesta se va vindeca miraculos.

Din păcate, indiferent câte sacrificii faci pentru a ajuta pe cineva, tu nu poți, de fapt, salva pe nimeni. Poți fii prezent în suferința cuiva, poți să-l asculți și să-i oferi o vorbă de alint, poți molipsi pe cineva cu pacea ta interioară sau poți să-i oferi compasiune și înțelegere. Ai putea chiar să împărtășești cu acea persoană experiența ta și să-l asiguri că nimic nu este permanent, că totul este într-o continuă schimbare. Însă nu îi poți elimina durerea din suflet, indiferent ce vei face! Nu poți trăi în locul său suferința, nu poți parcurge drumul vindecării în locul său. Nu îi poți oferi răspunsurile potrivite fără ca acea persoană care suferă să le caute.

Singura modalitate prin care te poți elibera de suferință, este propria conștientizare că ai nevoie să faci acest lucru. Dacă dorești să-ți rezolvi o problemă, este important să te confrunți conștient cu ea. Pentru că toate suferințele atârnă de un singur fir, acela este propriul tău psihic. În zilele noastre, amenințarea cea mai periculoasă este propriul psihic, propria minte. Dacă evenimentul care ți-a adus suferință s-a petrecut în trecut, azi, aici suferința este reținută în corp de propria minte. Suferința nu te poate reține captiv, mintea ta, da. Prin urmare, procesele tale psihice sunt marea problemă, nu problema în sine. Suferința ta incurabilă din prezent nu este cauzată doar de un eveniment traumatizant, ci de ceea ce reții tu acum în mintea sa, de ceea ce trăiești acum în corpul tău ca urmare a ceea ce s-a petrecut cândva, poate chiar cândva demult, cu tine. Iar acest adevăr este încărcat de speranță! Pentru că dacă pacea minții și vindecarea sufletului ar depinde de ceva care s-a întâmplat demult și care nu mai poate fi schimbat, nu ai putea face nimic în această privință. Însă pentru că depinde de mintea ta, de tine, atunci există speranță!

Fără efortul personal de autocunoaștere, fără a deveni conștient de modaliatea în care lucrează și funcționează psihicul, nu poți fi liber, nu poți deveni stăpânul vieții tale și vei rămâne întreaga ta existență un sclav. Vei vedea în fiecare necaz al tău o pedeapsă nemeritată, vei considera că viața ta este un destin crunt și că nimeni pe lume nu suferă ca tine. Acest tip de gândire irațională nu-ți va permite să vezi realist, asumat faptul că poate conflictele tale sunt doar oportunități de a trezi conștientizare. Toate situațiile problematice și dificultățile cu care viața ta a venit la pachet nu sunt întâmplări, sunt concepute special pentru tine. Au menirea de a-ți arăta cu o claritate, nu de puține ori, terifiantă că urmezi o cale greșită, că ești într-o relație sau loc nepotrivit și că te îndreapți spre dezastru. Iar acum, ești nevoit să faci ceva în acea privință. Bolile sau problemele, situațiile grele sau obstacolele greu de depășit sunt acolo pentru a te direcționa către tine. Ele îți semnalizează faptul că nu trebuie să pierzi ocazia, vor recurge la orice posibil pentru a te trezi. Te vor face să suferi dacă este necesar, te vor trage în jos dacă nu ești dispus să asculți.

Sentimentele puternice precum , frustrarea, dezamăgirea, deznădejdea, jena, iritarea, resentimentele, furia, gelozia, ura sau frica, ele nu sunt așa cum ai avea tendința de a crede, doar niște vești proaste. Ele sunt de fapt oportunități de conștientizare, momente de luciditate care au venit la tine să te scoată din starea de amorțeală. Au venit la tine special pentru a te constrânge să ai grijă de tine. Problemele îți arată că ceva te trage în jos. Sunt învățătorii cei mai exigenți care te învață să te ridici și să privești spre interior, acum când simți că te prăbușești în întuneric în timp ce te îndepărtezi de tine însuți. Sunt niște curieri care vin din tine, pentru tine cu scopul de a-ți arăta cu claritate unde ai rămas împotmolit!

Dacă tu consideri că ai nevoie de ajutor, scrie-mi! Sunt aici! Împreună vom descoperi că drumul spre Pacea interioară este chiar acolo, în tine. Important este să iei decizia de a pleca pe acest drum!

 

Cu multă sinceritate,

P.S. Dacă îți place ceea ce citești și consideri că acest articol ar putea ajuta, oferă și altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.comhttps://www.pexels.com/ro-ro/

adela_admin

Author adela_admin

More posts by adela_admin

Leave a Reply

19 + 17 =