Jung afirmă că nici un bărbat nu este în întregime atât de masculin încă să nu posede nimic feminin! 

Un bărbat, cu atât mai mult bărbatul cu anima rănită, nu se îndrăgostește de orice femeie, ci de aceea care corespunde cel mai bine modelului său de feminitate inconștientă. Acea femeie care poate prelua, atât cât este posibil, proiecția sufletului său. 

Întrucât Anima este un termen specific psihologiei lui Jung, consider necesară definirea acestuia pentru o mai bună înțelegere a conținutului articolului. Conform teoriei jungiene Anima, care înseamnă Suflet, este o imagine arhetipală și un complex individual. Este o reprezentare internă a principiului feminității în structura psihică a bărbatului. Anima este calitatea feminină a sufletului unui bărbat. În inconștientul bărbatului există o imagine colectivă moștenită a femeii, cu ajutorul căreia el sesizează esența acesteia. Cu alte cuvinte, bărbații au un “tipar/model” feminin interior, o imagine feminină care ghidează și modelează modul în care își întruchipează femeia, cum își reprezintă sieși relația cu aceasta dar și cu lumea în general. 

Anima este responsabilă de afectivitate, sentimente, intuiție, emoții, vise, imagini, spiritualitate. Anima asigură legătura dintre conștiință și inconștient, ea reumple continuu conștiința cu date inconștiente. Jung l-a numit arhetipul vieții însăși. Pentru bărbat este important să devină conștient de feminitatea sa interioară și să găsească modalități de exprimare și dezvoltare. Atunci când devine conștient de Anima sa, bărbatul dobândește accesul către înțelegerea și manifestarea afectivității, a sentimentelor, a aspectelor inconștiente, a relației cu propriul corp dar și cu cei apropiați. Dacă integrarea Animei nu se realizează, dezvoltarea personalității se blochează, apare unilateralitatea. Jung afirmă că pentru bărbat, conștientizarea și integrarea Animei este de o importanță deosebită în special în a doua jumătate a vieții.

„Oamenii mai tineri, … pot suporta chiar și pierderea totală a animei fără a fi răniți. Lucrul important în această etapă este ca bărbatul să rămână bărbat. … După mijlocul vieții, însă, pierderea permanentă a animei înseamnă o diminuare a vitalității, a flexibilității și a blândeții bună-voitoare. Rezultatul, de regulă, este rigiditate prematură, caracterul morăcănos, stereotipiile, unilateralitate fanatică, încăpățânare, pedanterie, resemnare, oboseală, neglijență, iresponsabilitate și, în cele din urmă, devine un caracter capricios, impulsiv, copilăresc cu predispoziție către consumul de alcool.” (Jung, O.C.9/ parag.146)

Anima, imaginea feminină din sufletul bărbatului, este inconștientă și se formează în relația acestuia cu mama sa. Deși imaginea arhetipală este înnăscută, experiența relației de atașament a bărbatului cu mama sa personală este cea care o animă. Imaginează-ți acest arhetip ca un schelet, un tipar predefinit. Relația cu mama este cea care adaugă treptat, strat după strat, carne și vitalitate, insuflețindu-l cu energie psihică. Prin urmare, cu cât Anima este copleșită de figura mamei, cu atât este mai mare probabilitatea ca partenerul de viață să fie ales similar sau opus mamei. Mama “cloșcă” care supraveghează excesiv băiatul, nu îi dă spațiu pentru a putea ieși din identificarea cu ea, blocându-i astfel procesul natural de separare poate duce la dependența față de femei. V.Kast afirmă că relațiile inițiale negative cu figura maternă duc la incapacitatea de a stabili o conexiune autentică cu un partener și de a menține relații trainice. Prin urmare, dacă influența mamei este negativă, există o probabilitate foarte mare ca Anima, ca sufletul bărbatului să dobândească o predispoziție depresivă, de nesiguranță și anxietate, sensibilitate ridicată, să dobândească teama de a se îmbolnăvi, impotență sau să ajungă victimă a unui accident.

Când Anima unui bărbat este posedată de complexul matern, nu poate fi integrată ca parte a Sinelui, iar atunci va face ravagii în viața lui. El devine un “om de mămăligă”, un bărbat fără coloană vertebrală care nu știe când să acționeze, cum să ia decizii sau să pună limite. Este genul de bărbat capricios, veșnic nemulțumit și îmbufnat care face crize de furie ca un copil mic. Deși foarte pasiv, el reacționează total exagerat la umilințe și confruntări. Nu își poate găsi motivația sau forța necesară pentru a începe sau a duce la capăt proiectele de care se apucă. Sau se aruncă cu capul în față fără să analizeze sau să gândească la consecințele faptelor sale. 

Dacă bărbatul a trăit o relație negativă cu mama sa, acesta a dezvoltat un complex matern negativ devenit cronic. Acest complex îl va constrânge să treacă prin viaţă cu sentimentul că nu există nimic în lumea exterioară și interioară pe care să se bazeze. Bărbatul posedat de Anima este blocat într-o soartă dictată de tiparele sale interioare care aleg pentru el. Nenumăratele iluzii și fantezi sunt urzite de Anima iar el repetă aceleași dinamici relaționale, alege același tip de femeie cu care va avea același tip de experiență. 

Astfel de bărbaţi nu pot fi deschiși, nu pot susține relaţii trainice cu o femeie. Într-o relație de durată, bărbații cu Anima rănită simt că legătura îi sugrumă. Trăiesc sentimentul că sunt devorați din interior de “ceva” care-i consumă dar despre care nu știu nimic. Aceștia sunt fixați în relația timpurie cu sufletul mamei lor. Deoarece, la această fragedă vârstă, Sinele copilului nu s-a delimitat pe sine însuși de mama. Din acest motiv atitudinea ei de respingere va impregna în sufletul său cu multă ușurință un sentiment profund de auto-respingere. Datorită acestei respingeri, majoritatea fanteziilor infantile de omnipotenţă şi perfecţiune vor fi reprimate şi separate. Aceste fantezii nu dispar, ele vor fi condamnate să aibă o viaţă independentă în inconştient, fixate la un nivel arhaic. 

Sinele grandios, egocentrismul necesar copilului mic pentru a-și consolida personalitatea, încrederea în sine și în lume vor fi puternic zguduite. Rezultatele acestei dinamici sunt catastrofale; mai târziu în viață bărbatul nu va fi capabil să se maturizeze, să se separe de mama, să pornească pe drumul individuării. Nu va putea fi un bărbat asumat, autonom și sigur pe sine, nu va putea dezvolta un simț realist despre cine este, ce vrea sau ce poate. Un asemenea complex matern puternic se dezvoltă când mama a fost părintele cel mai important și cel mai impresionant în viața copilului. Deși, în realitate, poate mama nu a fost cea mai considerabilă figură de atașament, dar, dacă băiatul a fost mai puternic emoționat  sau tulburat de mamă decât de tată, sau a fost mult mai atașat de mamă decât de tată, va exista mereu condiția latentă constituirii acestui tip de complex matern devorator.

Anima neintegrată atacă întotdeauna bărbatul în funcția sa inferioară. Mai explicit, bărbații care se relaționează cu lumea și preiau informațiile din afară prin intermediul gândirii au, de obicei, sentimentul slab dezvoltat. Sentimentul devine pentru ei călcâiul lui Ahile, punctul lor vulnerabil prin care Anima preia controlul. Ea se joacă cu emoțiile lor ca o veritabilă impostoare. Ei devin capricioși, fac crize de furie sau devin foarte supărați. Când acești bărbați au rarele lor momente de fericire, bucurie și se distrează fabulos, Anima urzește intrigi rapid, îi face să se îndoiască de sine și le distruge tot cheful. În consecință, în mod natural, capacitatea lor de evaluare va fi slăbită. De ce? Între emoții și gândire, emoțiile se pot impune mai rapid deoarece neocortexul este structura creierului cea mai nouă, iar emoțiile, care sunt stocate în sistemul limbic, este o structură mai veche și exersată a creierului. 

Ce poți face?

Dacă ești genul de bărbat care acționează impulsiv, fără să poată avea răbdare să-și cântărească acțiunile dar și consecințele acestora, învață să ai răbdare. Amânând să acționezi imediat, impulsiv îți oferi șansa de a tempera starea emoțională și de a pune în balanță decizia. Cine știe, poate noua perspectivă care se ivește îți este cu adevărat benefică. Amintește-ți cu blândețe de câte ori ai ajuns în situații neplăcute, unele chiar periculoase. De câte ori ai dat cu piciorul oportunității de a avea relații armonioase cu partenera ta dar “ceva la ea” te forța să-i zici vreo două-trei cuvinte de ocară doar pentru că așa considerai că este “bine”. Sau, de câte ori ai ieșit din relații cu o femeie doar pentru că era prea “simplă sau naturală”, că nu este “și ea, așa, modernă ca altele”, că “te sufocă cu atenție și întrebări”, că nu este frumoasă sau deșteaptă ca… Întreabă-te ca cine trebuie să fie și de ce? Ea este unică și nu poate fi ca altcineva pentru că și-ar pierde felul său unic de a fi! Cine stă în spatele tiparului de femeie care te “vrăjește”? De ce ți se pare “normal” să ai în viața ta două femei, sau mai multe și să nu poți alege niciuna. Unde ai mai văzut o asemenea “normalitate”?   

Bărbatul cu Anima rănită, cu sufletul mutilat de un complex matern negativ va ajunge în multe situații nedorite din cauza acestei nevoi de a reacționa imediat. Din cauza necesității imperative care i se impune din interior de a satisface o trebuință inconștientă, care se strecoară în cele mai intime dorințe și planuri personale, de cele mai multe ori fără ca el să fie conștient. De aceea este nevoie de o clipă de răgaz care să-i faciliteze o altă perspectivă asupra situației, în afară de cea hotărâtă de Anima sa. Acest moment de reflecție îi va permite să nu cadă în capcana repetării dinamicii sale nevrotice în mod inconștient. Un bun exemplu ar fi bărbatul care nu reușește să obțină ceva ce își dorește. Complexul matern care se joacă în el îl transformă imediat în tipul sentimental care-și “ia jucăriile și pleacă”, spunând că el a terminat-o cu oamenii și lumea. El vrea să meargă în munți și să trăiască într-o peșteră sau pleacă departe de casă în locuri exotice, bineînțeles pe banii mamei, căci “aici”, adică în realitate, nu este de el.  Acest lucru nu este nimic altceva decât o dorință profund inconștientă, simptomatică, de a se retrage înapoi în confortul primordial al „pântecului” paradisiac unde el nu trebuie să facă nimic.

Anima rănită complotează pe de o parte urgența de a trimite acum acel e-mailul plin de jigniri, de a te confrunta acum cu partenera, de a telefona imediat pentru a te descărca emoțional. Pe de altă parte, Anima reușește acolo unde femeia adevărată nu are nici o șansă. Un bărbat condus de fantasma Animei se va încurca fără să clipească cu o femeie căsătorită cu un bărbat periculos. Acesta se va strecura în patul ei în ciuda faptului că știe ce pericol îl pândește, dacă va fi prins. Funcția lui gândire este complet anihilată de dorința erotică inconștientă care trebuie imediat satisfăcută. În asemenea situație, sentimentul este luat în posesie de Anima și devine punctul vulnerabil. Plăcerea, excitarea extaziată, misterul sunt de neegalat. Dacă întrebi acest bărbat inconștient de ce face asta, îți va răspunde încântat că este “slăbiciunea” lui!!! 

Însă, dacă partenera de viață îl va ruga să meargă noaptea la subsolul casei să ridice siguranța pentru a avea curent electric în casă, îi va răspunde că este periculos sau că îi este frică. Nu poate să-și riște viața, gândirea lui îi argumentează că în doar câteva ore se va face ziuă și va putea să facă ce i-a cerut, în siguranță. 

Anima rănită mai poate complota astfel încât bărbatul să devină un indecis care nu știe când să acționeze și de ce. Dacă acest bărbat se trezește pierdut în ambiguitate și nu mai înțelege ce să facă și când este momentul potrivit, el trebuie să acționeze. Anima sa este o expertă în a scorni îndoielii. El trebuie să facă ceva pentru a ieși din această capcană. El trebuie să acționeze într-un fel. Este necesar să devină conștient de situația care-l entuziasmează, despre care discută dar pe care nu o pune în practică. Atitudinea corectă este să cântărească și dacă nu va știi sigur, să accepte că s-ar putea să nu funcționeze sau că, posibil, nu este lucrul corect de făcut, dar să acționeze. Integrarea Animei este posibilă prin experimentarea realității și a necunoscutului, nu doar vorbind despre ea.

Dacă un bărbat dorește să-și conștientizeze și să-și integreze anima, el trebuie să reziste pulsiunii inconștiente care-i conduce Sufletul. Acest impuls trebuie domolit pentru a schimba Anima din inconștient. Ai un pic de răbdare când devii entuziasmat, întârzie dorința de a acționa impulsiv și treptat își va pierde simțul urgenței. În timp și cu practică bărbatul va putea intra în situații conștient de sine, asumat, fără a cădea pradă emoției. Odată ce va învăța câte ceva despre Anima sa, va putea ieși de sub vraja ei irezistibilă, o va putea integra alinându-și sufletul. Acest efort merită dus la capăt cu orice preț deoarece spulberă iluzia și bărbatul devine moral responsabil, conștient în căutarea luminii și a sensului.

În travaliul terapeutic jungian, primul pas spre individuare este integrarea umbrei personale. După aceea urmează integrarea Anima și/sau Animus. Nu mă mai surprinde acum că persoanele cu Anima sau Animusul rănit ajung în terapie la psihoterapeuți jungieni. Anima lor îi conduce acolo unde știe că vor fi văzuți și înțeleși. Anima vrea să fie văzută și recunoscută pentru a fi integrată. 

O femeie aflată în relație cu un bărbat a cărei Animă/Suflet este rănită va trăi cu sentimentul că nu este văzută. Și acesta este adevărul, el nu o poate vedea. Nu pentru că nu dorește, ci pentru că nu poate. Atâta timp cât nu ajunge să-și vindece traumele acestea îl vor “agăța” în cele mai neașteptate situații. În măsura în care nu își lucrează Anima/Sufletu își va proiecta propriul material inconștient asupra partenerei. Și, din păcate, nu va avea nici o șansă să o vadă așa cum este, o persoană unică, cu bune și rele. Va fi realmente orbit de proiecția materialului său inconștient. Dacă te întrebi de ce l-ai ales pe el? Ei bine, cu siguranță există o potrivire între proiecția ta și a lui. Până la urmă, amândoi aveți nevoie de un „cârlig” de care să „atârnați” proiecția copleșitoare interioară. 

 

Referințe: 

CG Jung Arhetipurile și inconștientul colectiv

Marie-Louise von Franz Anima and Animus in Fairy Tales

Anima Possession: Are you a spineless wimp? By Anja van Kralingen

 

Cu multă sinceritate,

P.S. Dacă îți place ceea ce citești și consideri că acest articol ar putea ajuta, oferă și altcuiva posibilitatea de a afla despre el, distribuind-ul!

 

Photo: Unsplash.comhttps://www.ebay.co.uk/

adela_admin

Author adela_admin

More posts by adela_admin

Leave a Reply

nine + 3 =