Andy Warhol, a spus: “toți vom fi faimoși timp de 15 minute în viitor.” Uite că suntem, datorită/din cauza selfie-ului în parte! Este profeție sau hazard!

A face selfie, a posta și a vizualiza este o acțiune devenită obișnuință pentru mulți dintre noi. Conform Dex, selfie este un ”autoportret fotografic digital realizat în vederea distribuirii pe rețelele de socializare”, este o poza cu noi înșine. Este tot ceea ce-i lipsea egoului nostru care caută gratificare imediată! Cu toate acestea, selfie este mai mult decât a face o fotografie. Acțiunea poate include editarea culorii și a contrastului, schimbarea fundalului și adăugarea altor efecte înainte de încărcare. Selfie pare, printre altele, o acțiune egoistă, care permite utilizatorului să-și stabilească individualitatea și importanța de sine. Din perspectivă psihologică studiile arată că utilizarea excesivă a social media, în special postarea de selfie, este asociată cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi narcisismul, lipsa autenticității, lipsa stimei de sine sau o dorință nesatisfăcută de validare, extraversia.

Pentru a înțelege selfie este esențial să înțelegem motivațiile din spatele acestor imagini și motivele pentru care unii dintre noi dorim neapărat să devenim populari pe rețelele de socializare iar alții nu. În principiu căutăm să găsim împlinire, apreciere postând fotografii cu noi și aproape toate activitățile noastre: locurile în care mergem, mâncarea pe care o servim, hainele sau alte bunuri pe care le cumpărăm, etc. Ne facem selfie în locații speciale pentru că simțim că suntem deosebiți. Postând selfie obținem „like-ri”, acțiunea poate fi interpretată ca o nevoie de a obține atenția celorlalți sau confirmarea lor. Facem selfie-uri să ne simțim mai bine, încercând să ne modificăm dispoziția, încrederea în sine, să ne creăm o imagine pozitivă, pentru a ne potrivi cu grupul social și colegii, pentru că așa face lumea acum.

Studii

Anumite studii scot în evidență faptul că dacă suntem mobilizați de obiective și motivații personale puternice suntem mai puțin influențați de evaluările celorlalți decât cei care nu au astfel de motivații (Guay, Delisle și Fernet, 2008). Tendința narcisiștilor de a se auto-prezenta îi determină sa manipuleze selfie-urile într-o măsură mai mare înainte de publicare (Fox & Rooney, 2015), astfel încât aceștia postează în mod constant fotografii cu ei înșiși care subliniază în mod specific atractivitatea (Kapidzik,2013). Utilizatorii SNS(social networking service) în general, și în special utilizatorii care solicită atenție și aprobare în special, manipulează cu atenție fotografiile și gestionarea impresiilor pe SNS (Lang & Barton, 2015.

Pentru unii dintre noi, publicarea de selfie-uri oferă încredere în sine, mulțumire generată de aprecierea celorlalți , iar pentru alții, selfie-urile sunt motivul pentru care se simt rău când se gândesc la viața lor și dezvoltă nesiguranțe cu privire la propria lor înfățișare. Potrivit lui Murphy-Gill (2014), majoritatea adolescenților consumă considerabil de mult timp și bani pentru a părea atractivi celorlalți și, prin urmare, își stimulează stima de sine. O adolescentă de generație selfie spune: „cum arăți este ceea ce te definește. Este ca și cum ai fi definit de cât de drăguț ești. Asta sunt eu pentru că asta este ceea ce eu arăt” (Murphy-Gill, 2014) . Sondajul Today / AOL Body Image a indicat că aproximativ 55% dintre fete și 34% dintre băieții adolescenți consideră că social media îi face să se simtă mai conștienți cu privire la aspectul lor. Aproximativ 58% dintre fetele adolescente spun că „văd imagini ale altor persoane care trăiesc vieți cu aspect glorios pe rețelele de socializare și mă face să mă simt rău cu mine „. În comparație cu fetele, doar 19% dintre băieții adolescenți au avut aceeași reacție (Dahl, 2014).

Ce spun în realitate aceste poze, ce încercăm să realizăm și care sunt cu adevărat intențiile noastre? Un lucru devine clar, ceea ce cautăm este o stimulare a stimei de sine. Psihologic vorbind, este limpede că noi căutăm o cale de a îndeplini o nevoie. Și am găsit o modalitate ușoară, care nu cere de la noi mult efort, se numește pagina de social media. Am fi putut alege să ne dezvoltăm personal, să ne educăm, să căutăm autocunoașterea pentru a stimula real și autentic stima de sine! Dar acest lucru cere timp, dedicație și angajament. Am preferat  like-urile, share-urile și comentariile pozitive ca impuls pentru generarea încrederii de moment în sine. Traim in era vitezei, totul trebuie să se întâmple acum, gratificarea este la un click distanță.

Este nevoie de mult efort pentru a genera stimă de sine, încredere în propriile capacități, fapt care ne face cu adevărat și pe termen lung împliniți. În schimb un selfie poate alimenta rapid și pe termen scurt acest sentiment. Selfie ne ajută să afișăm o lume a noastră, care spune: „Uită-te la mine! Vezi cine sunt eu! Ce am ajuns! ” Selfie ne ajută să trecem peste anumite zile proaste insuflând falsa idee că suntem apreciați, că suntem altceva decât ce suntem în realitate. În viața reală, încercăm frecvent să ieșim în evidență, fie prin ceea ce spunem, fie prin hainele pe care le purtăm, iar selfie-ul nu este cu nimic diferit. Este o declarație către lume care ne permite să ieșim în evidență. Selfie poate avea și o încărcătură pozitivă în rarele cazuri când ne implicăm pentru a susține o cauză bună, sau cand îl privim ca o modalitate de a ne îmbunătăți. 

Ce spun pozele selfie despre noi?

Să ne amintim că în urmă cu ceva ani, persoanele care se bucurau de expunere atât de mare erau considerate celebrități. Prin urmare căutăm și noi notorietate, vrem să demonstrăm că suntem deosebiți, că putem realiza orice. A fost, oare, social media în perfectă concordanță cu aceste dorințe și astfel a devenit rapid un portal unde oamenii obișnuiți  pot realiza lucruri extraordinare cu eforturi minime. Site-urile social media au fost create pentru a ne ajuta să ne conectăm unii cu ceilalți. Iar selfie-ul poate deveni mai mult decât o modalitate de a arăta prietenilor și familiei ce facem, pe unde mai umblăm sau noua tunsoare. Dacă suntem vigilenți, poate deveni o formă eficientă de auto-exprimare și auto-cunoaștere.

Profilul de Facebook poate deveni un album personal în care să ne privim evoluția. Ce am fost, ce am devenit, unde ne îndreptăm, cum ne putem schimba în bine sau în mai bine. Generația nouă a crescut odată cu apariția și dezvoltarea internetului. Această generație pare să fii alimentat această tendință. Ei își caută scopul și fac acest lucru online, iar selfie pare să joace un rol major în ceea ce privește îndeplinirea unor nevoi psihologice. Un selfie este o expresie a identității unei persoane. Captează un moment din viață, poate avea conotații pozitive dacă este văzut ca o metodă de constatare, de cunoaștere. Este o amprentă care dovedește că am fost aici și am făcut o diferență. Aspect cât se poate de sănătos, atâta timp cât nu ne lăsăm captivați cu totul în misiunea de a face selfie-ul perfect, astfel încât să diminuăm experiența momentului. Atâta timp cât nu ne punem viața în pericol în dorința de a face un selfie ”deosebit” sau atâta timp cât nu postăm exagerat. 

Folosite într-o manieră sănătoasă, selfie oferă posibilitatea de a ne exprima emoțiile și de a ne  descoperi perspectivele vieții, formează un „jurnal vizual” și o modalitate de a împărtăși ceea ce trăim cu prietenii și familia. Este o forma de auto-exprimare. Creșterea popularității selfie-ului ne permite să fim mai conectați la nivel personal, stimulează schimbul de experiențe personale. Această tendință recentă a epocii noastre ar trebui să ne facă mult mai deschiși către oameni. Ar trebui să vedem mediul online ca o rețea de comunicare care ne permite să vorbim despre experiențele noastre într-o manieră imposibil de realizat până acum. Dar prezentăm noi oare acestui mediu interesele și aspectele personale reale? Sau afișăm un Eu ideal, care de cele mai multe ori nu are legătură cu realitatea care ne definește.

Trăim în era comunicării, dar legăturile dintre noi s-au diminuat. Discuțiile sunt superficiale, idealurile sunt lipsite de valoare morală. De multe ori pozele afișate pe facebook au un aer de suprarealism, ceea ce denotă o “intervenție” inconștientă a eului ideal. Mulți dintre noi comunicăm în citate dar nu tragem nici o învățătură din acele izvoare de înțelepciune. Căutăm în mod egoist să fim văzuți altfel decât suntem, când știm intuitiv că suntem mai puțin decât am dori. Cum nu este popular și rapid să stăm cu noi pentru a crea încredere în sine, pentru a ne modela ființa conform principiilor morale, pentru a câștiga respectul și încrederea celorlalți, alegem alte căi mai rapide, superficiale. Din aceste cauze, selfie-urile au devenit rapid o sursă cheie de exprimare personală și reprezintă o modalitate rapidă și convenabilă pentru noi de a ne satisface instantaneu anumite nevoi personale.

Dar cum am putea să ne vindecăm când noi ne identificăm cu omul superior, ceva ce nu suntem dar aspirăm să fim făra efort? Din această cauză, suferim cu necesitate de inflație, suntem nenaturali. În loc să ne motivăm, crăpăm de invidie când vizualizăm pozele unui cunoscut care are sau face ceva ce noi nu putem. Dar nici nu știm, și nici nu vrem să știm ce sacrificiu a făcut el pentru acea realizare. Oricât de minunati am părea noi sau viața noastră în mediul online, dacă aceste aspecte nu sunt în acord cu viața noastră reală, bucuria nu este autentică, prin urmare dispare rapid. La ce bun ne servește o viață virtuală încântătoare dacă ea se găsește în contradicție cu viața reala? Ne dezvoltăm când învățăm să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem, nicidecum prin aceste metode artificiale.  

Selfie-urile sunt o sabie cu două tăișuri! Putem spune că popularitatea selfie-ului ne oferă un control mai mare asupra modului în care ne prezentăm imaginea, Persona în comunitatea virtuală socială mai largă. Acest aspect ar fi unul sănătos, dacă am învăța din această operațiune să fim mai conștienți de noi înșine. Însă, ceea ce pentru unii este un lucru bun, pentru alții este o sursă de frustrare. Îi poate face să se simtă mai rău, să se simtă mai nesiguri atunci când își compară propriile selfie cu ale celorlalți și mai mult, propriile vieți. Selfie-urile ne fac celebri pentru noi înșine. Cei mai mulți dintre noi așteptăm soluția să vină de-a gata, cum este gratificare la un click distanță. Ignorăm faptul că principala condiție pentru transformare este să depunem efort constant pe termen lung. Ceea ce cautăm în mediul online, putem găsi în viața reală! Dar aici lucrurile au o altă cale, un alt ritm. În viața reală, este esențial să ne întoarcem la valorile eticii și moralității, deoarece ignorându-le ne îndepărtăm de fericirea la care visăm, ne dezintegrăm la nivel spiritual. 

 

Referinte:

Psychology Today – Obsessive Selfie takin
Psychology Today – The Psychology of the Selfie
ResearchGate – Selfıe affect on the psychology of young ındıvıduals

 

Cu multa sinceritate,

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.com

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

four × 1 =