„Când ne îmbrățișăm, inimile noastre se conectează, așa știm că nu suntem ființe separate.” – Thich Nhat Hanh

 

Îmbrățișarea este o nevoie Universală!

Din ziua în care ne-am născut până în ziua în care murim, atingerea îmbrățișării este simțită ca o nevoie de către toate ființele. Este o componentă importantă a sănătății emoționale și fizice. Sugarii lipsiți de atingere cresc cu întârzieri de dezvoltare și cognitive, tulburări de atașament și alte sensibilități. Această nevoie timpurie demonstrează necesitatea atingerii în reglarea psihologică. Când ne îmbrățișăm generăm oxitocină, un hormon eliberat de glanda pituitară ca răspuns la atingerea fizică. Eliberarea oxitocinei trezește în noi sentimente de compasiune pentru cealaltă persoană, necesare conectării și alinării în perioadele de stres psihic sau de durere. Ne oferă un sentiment optimist că suntem acceptați social.

Consider că o îmbrățișare oferită altei ființe din toată inima este poate cel mai mare act de recunoaștere și apreciere. Este darul suprem al umanității noastre comune.

Nu pot îmbrățișa toate persoanele pe care le întâlnesc dar atunci când o fac gestul este sincer. Îmi doresc ca ființa pe care o îmbrățișez să simtă căldura pe care o dăruiesc, prin urmare o cuprind în brațe conștientă, prezentă fiind cu tot corpul și inima. Prin intermediul îmbrățișării doresc ca energia și aprecierea mea să pătrundă în acea persoană hrănind-o. Așa cum spune Nhat Hanh, când ne ținem în brațe  inimile noastre se conectează și știm că nu suntem ființe separate. O astfel de îmbrățișarea ne conectează, poate aduce împăcare, vindecare, înțelegere și multă bucurie. Fiind prezent în acele câteva secunde este o sarcină provocatoare, dar necesară supraviețuirii spiritualității neamului omenesc.

Beneficiile îmbrățișării

Îmbrățișăm când suntem entuziasmați, fericiți, triști, când căutăm alinare, suport sau compasiune. Îmbrățișarea este simțită ca fiind reconfortantă, ne da un sentiment de bine. Îmbrățișarea este mai mult decât un salut prietenos! Este o forța surprinzător de puternică al cărei scop este să ne revitalizeze sănătatea, scop de care sper să te conving să profiți cât mai mult în fiecare zi. Cercetările și experiențele noastre dovedesc că îmbrățișarea ne face mai sănătoși și mai fericiți. Potrivit oamenilor de știință, beneficiile îmbrățișării depășesc acea senzație călduroasă pe care o obții când ții pe cineva în brațe.

 • Îmbrățișarea poate reduce stresul si depresia

O echipă condusă de psihologul Michael Murphy de la Universitatea Carnegie Mellon, a publicat un studiu în PLOS ONE, în care a studiat 404 adulți, care au fost intervievați telefonic în fiecare seară timp de 14 zile consecutive. În timpul interviurilor, voluntarii au fost rugați să discute despre experiențele lor de conflict social din timpul zilei și să-și descrie stările emoționale, pozitivă sau negativă. De asemenea, li s-a cerut să vorbească despre numărul de îmbrățișări pe care le-au primit sau nu în acea zi. Când cercetătorii au analizat răspunsurile, sa constatat o legătură cauzală între stările emoționale, conflictele și numărul de îmbrățișări pe care o persoană le-a dat sau le-a primit. Primirea unei îmbrățișări într-o zi stresantă aduce beneficii bunăstării emoționale, reducând stresul. 

Îmbrățișarea este esențială pentru bunăstarea emoțională, ajută la eliberarea naturală a  serotoninei, care acționează ca un antidepresiv, spune Deb Castaldo, doctorant, expert în relații din New Jersey. „Știm, de asemenea, că îmbrățișarea celor dragi promovează atașamentul emoțional sănătos și intimitatea, care este fundamentul unei relații fericite și sănătoase pe termen lung”,  mai spune ea.

 • Îmbrățișarea ne ajută să comunicăm sentimentele într-un mod în care cuvintele nu pot 

Indiferent dacă suntem conștienți sau nu, modul în care interacționăm cu oamenii spune multe despre noi. „Atingerea este primul dintre simțurile noastre care se dezvoltă în pântece și atinge maturitatea cu mult înaintea celorlalte simțuri”, spune psihologul Danielle Forshee, PsyD. Drept urmare, atingerea interpersonală, cum ar fi îmbrățișarea, joacă un rol important în bunăstarea emoțională.

 • Îmbrățișările și afecțiunea la o vârstă fragedă pot menține copiii mai sănătoși pe termen lung

Sunt numeroase studii care au demonstrat că afecțiunea părinților este un indicator al sănătății viitoare a copilului. „Adversitățile în timpul copilăriei cresc riscul pentru dezvoltarea problemelor de sănătate mintală și fizică la vârsta adultă”, explică Judith E. Carroll, doctorat, profesor asistent de psihiatrie la UCLA. Ce legătură are asta cu îmbrățișarea? J Carroll susține că persoanele care au raportat abuzuri emoționale și fizice în copilărie, dragoste și afecțiune limitată din partea părinților, sunt expuși riscurilor de a dezvolta probleme de sănătate ulterior în viață.

 • Îmbrățișările pot stimula sănătatea inimii

Într-un studiu, oamenii de știință au împărțit un grup de aproximativ 200 de adulți în două grupuri:

Primului grup, format din cupluri, trebuiau să se țină de mâna timp de 10 minute, apoi se îmbrățișau 20 de secunde. Celălalt grup au stat în tăcere timp de 10 minute și 20 de secunde. Cei din primul grup au arătat reduceri mai mari ale tensiunii arteriale și ritmului cardiac decât al doilea grup.

 • Îmbrățișările ne pot face mai fericiți

Atunci când îmbrățișăm, atingem sau stăm aproape de altcineva nivelul oxitocinei crește. Oxitocina este asociată cu fericirea.

 • Îmbrățișările ajută la reducerea temerilor

Oamenii de știință au descoperit că atingerea poate reduce anxietatea la persoanele cu stimă de sine scăzută. Atingerea poate de asemenea să împiedice oamenii să se izoleze. Ei au descoperit că până și atingerea unui obiect neînsuflețit, un ursuleț de exemplu, a contribuit la reducerea temerilor oamenilor cu privire la existența lor.

 • Îmbrățișările pot stimula imunitatea

 • Îmbrățișările îți pot crește stima de sine

 • Îmbrățișarea promovează încrederea între oameni

 • Îmbrățișând o persoană arătăm apreciere față de aceasta

 • Îmbrățișarea poate ajuta să ne simțim mai puțin singuri

 

Acest gest, care poate părea neînsemnat, ne îmbunătățește legăturile cu ceilalți, sănătatea fizică și emoțională. Atingerea este limbajul cu ajutorul căruia comunicam non-verbal bunătatea interioară. Dacă toate aceste beneficii nu te-au convins, data viitoare când îmbrățișezi pe cineva fii atent la sentimentele și emoțiile pe care le simți. Energia îmbrățișării este tămăduitoare. Îmbrăţişarea e un preludiu care trezeşte simţurile.

Îmbrățișați-vă, oameni buni! Vă face bine!   

 

Cu multa sinceritate,

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.com,

 

Referințe:  Thich Nhat Hanh – Cum să iubești

                  Science alert – Here Are The Important Benefits You Get When You Hug Someone, According to Science

                  The Healthy – The Magical Health Benefits of Hugging

                   Psychology Today – 3 Surprising Ways Hugging Benefits Your Well-Being

                   Psychology Today – 4 Benefits of Hugs, for Mind and Body

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

nineteen − 16 =