Oare femeile sunt precum vinul?

Se spune ca vinul devine mai bun si mai valoros odata cu trecerea timpului. Insa, cum dobandeste el aceste calitati? Ce conditii trebuie indeplinite? Orice soi de vita da vin de calitate? Am gustat vin dulce si bun sau acru si neplacut. Sunt vinuri albe sau vinuri rosii, sunt vinuri scumpe si vinuri ieftine. Nu sunt experta in arta vinului si nici nu pot spune ca am descurcat prea multe ite in capul femeilor, insa am reusit sa indrept multe ite incolacite in capul meu. Stiu acum ca pentru a ajunge o femeie de talia unui vin bun sunt necesare anumite conditii de conservare. Ca si vinul care ajunge sa fie apreciat!

Precum vinul, noi femeile dar si barbatii trecem prin cateva procese de crestere si transformare pana atingem  maturitatea. Si in functie de valorile pe care le dobandim ajungem bune sau rele, dulci sau acre, de pretuit sau de nepretuit.

Pornind de la studiul arhetipurilor lui C.G. Jung, renumit psihiatru si psiholog elvetian, doresc sa parcurg in acest articol patru dintre acestea. Mai exact, voi descrie etapa cuprinsa intre  20 de ani si 40 de ani. Pentru mine a fost perioada in care am inceput sa ma cunosc si sa ma inteleg. Am fost fericita dar si foarte nefericita, am iubit si am fost iubita, am parasit si am fost parasita, am legat prietenii si multe sunt deja uitate, am experimentat, am invatat din mers, si asa am ajuns mai aproape de ceea ce imi doresc sa fiu.

Atletul

Conform lui Jung  arhetipul atletului este faza timpurie din viata cand omul este preocupat cu precadere de aspectul fizic si de felul in care este perceput de cei din jur. Este faza timpurie a vietii cand omul este ceva mai egoist, narcisist sau critic. In aceasta perioada se pune accent pe trup si nu pe suflet. Eu identific aceasta perioada intre 20 de ani si pana aproape de 26 de ani. Ceea ce Jung observase in materie de comportament uman este perfect aplicabil in cazul meu.

Sosise clipa mea! Era momentul cand evadam din colivie si toata lumea ar fi trebuit sa fie a mea. Adio program, adio parinti, adio profesori…totul ar fi trebuit sa fie extrem de electrizant, provocator, seducator. Dar nu a fost asa! Realizezi incet dar sigur ca viata nu este o continua distractie si pentru orice necesitate ai nevoie de bani.

Am avut parte in aceasta perioada de multa distractie, am trecut prin cateva stiluri muzicale, am incercat cateva joburi. Cu fiecare stil muzical in parte ma identificam atat de mult incat credeam ca il voi adopta pe viata. La fel se intampla si cu fiecare relatie in parte. Totul era trait intens dar superficial! Inclusiv durerea sau suferinta. Daca in clipa aceasta simteam ca nu mai pot trai fara acel cineva sau ceva in secunda doi aparea altceva nou si complet halucinata o luam de la capat.  Acum este perioada cand nu simti oboseala celor opt ore de munca cumulata cu inca cateva ore bune de distractie. Este o perioada de explorare complexa, inconstienta, fantastica, egoista in care trupul este accentuat maxim. De ce? Este o continua primavara pentru ca acum infloresti si incepi sa fii admirata. Scoti la vedere ce ai mai bun! Cu mintea te lauzi mai tarziu, cand creste.

Luptatorul

Aceasta perioada reprezinta inceputul anilor de adult, omul incepe sa invete cum sa-si asume responsabilitatea pentru faptele sale. Acum omul vrea sa cucereasca lumea, sa fie recunoscut pentru ceea ce face, sa se afirme si este in permanenta competitie cu cei din jur. Arhetipul luptatorului acestei perioade este mereu pregatit sa lupte. El vrea mai mult decat poseda ceilalti, se compara cu acestia si infrangerea cuiva il face sa se simta bine. Tot acum el cauta sa devina independent, sa-si intemeieze o familie, sa se aseze la casa lui.images

Aceasta perioada a fost reprezentata in cazul meu de perioada 26 de ani pana la 31 de ani. Asa cum descrie Jung aceasta perioada, asa am trait-o si eu.

Am inceput sa imi asum responsabilitati mai mari pentru viata mea si ceea ce faceam cu ea, ma simteam adult. Jobul reprezenta acum centrul universului. Voiam sa ma afirm, sa cuceresc lumea si sa fiu recunoscuta pentru acest lucru. Ma simteam cea mai buna, eram mereu pregatita de lupta, imi doream multe, multe, multe. Eram independenta financiar dar fara timp liber personal. Relatiile personale devenisera mai serioase si durata acestora la fel. Nu ma gandeam sa-mi cumpar o casa sau sa pun bazele unei familii. Evolutia, setul de valori si educatia  cu care am crescut nu ma dirijau catre aceste tipare sociale.

Afirmarea

In aceasta perioada omul realizeaza ca tot ceea ce a facut pana acum nu ii aduce asa de multa fericire, multumire sufleteasca. Drept urmare cauta alte solutii. Este momentul in care realizezi ca banii, statutul, bunurile pentru care ai risipit mult timp si energie nu mai au aceeasi valoare, nu mai esti atras de ele caci esti in punctul in care intelegi ca viata inseamna mai mult de atat. Egoismul adolescentei si tineretii timpurii dispare si este inlocuit de generozitate. Viitorul este promitator.

Am identificat aceasta perioada ca fiind cuprinsa intre varsta de 31 de ani pana la 36 de ani. Desi am muncit destul pentru afirmarea si independenta mea in aceasta perioada, elanul a scazut cand am inceput sa realizez ca tot ceea ce facusem pana in acest punct, bunurile acumulate, anumite tipologii de oameni pe care ii atrageam, situatii si aceasta viata trista in repetitie aduce cu ea doar satisfactii trecatoare, iluzii, nesiguranta. In clipa in care am invatat cum sa ma pretuiesc, am invatat sa ii pretuiesc pe cei din jur. Si totul incepe sa se schimbe! Obiceiurile pe care le dobandim intr-o perioada lunga de timp, au nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a fi schimbate! Important este doar acel scurt moment de constientizare atenta cand realizezi ca in tine traiesc doau fiinte: Constiinta si Egoul. Atata timp cat am trait intr-o stare de inconstienta activa, am considerat ca ceea ce se intampla cu mine este soarta sau o intamplare. Dar cat de luminos si promitaror este viitorul acum!

Spiritul

Viata pe care o dobandesti in momentul in care apari in aceasta realitate este urmata de un drum al cunoasterii. Carl Gustav Jung afirma ca aceasta este etapa finala din viata unui om. Momentul adevarului a sosit! Omul realizeaza ca tot ceea ce a trait si a experimentat pana acum nu este in acord cu ceea ce descopera ca este cu adevarat. Acele etape nu-l reprezinta intru totul. Constientizeaza ca o persoana este mai mult decat un corp, posesii, dorinte, oamenii pe care ii iubeste… Este o fiinta divina spirituala! In etapa spirituala omul devine observatorul propriei sale vietii!

La mine acest moment a inceput la 37 de ani si se va termina…Acesta este unul dintre misterele vietii!

Pentru mine etapa spirituala a insemnat momentul transformarii. Totul era pus sub semnul intrebarii. Viata condusa de gandirea mecanica, educatia intelectual-teoretica pe care am primit-o in scoala, religia, oamenii pe care i-am intalnit si circumstantele de care m-am lovit. Am renuntat la jobul care-mi oferea un confort financiar si un statut cu care m-am identificat pana la un punct. Am renuntat la relatiile cu care nu mai aveam legaturi comune, am renuntat la a mai manca carne…Aceasta este perioada in care ma gasesc acum si pot afirma cu convingere ca este etapa cea mai reala si benefica pe care o traiesc. Sunt in sfarsit eu, eu cea care sunt cu adevarat! Si totul in jurul meu s-a schimbat!

Nici una dintre etapele vietii nu este usoara. Nici aceasta etapa nu este, dar devine nespus de simplu si mai pe inteles intreg procesul vietii atunci cand devi propriul tau observator. Atunci cand intelegi ca ceea ce oferi primesti, cand te dumiresti ca ceea ce vezi in afara, ceea ce vezi la altii sunt propriile tale umbre de durere si propriile tale ganduri.

Pentru a ajunge la acest stadiu de intelegere nu este necesar sa ai 40 si ceva de ani, nu este necesar sa-ti termini facultatea mai intai, sa te casatoresti sau mai stiu eu ce. Cauta drumul acesta in interiorul tau acum! Eu l-am cautat aproape patruzeci de ani uitandu-ma in exterior la oameni sau bunuri, circumstante sau oportunitati. Nu l-am gasit decat atunci cand am privit catre mine! Aminteste-ti ca venim pe aceasta lume singuri, infricosati si plecam la fel de singuri.

Cauta acum, in aceasta clipa, sa iti schimbi propriul nivel al Fiintei! Elimina defectele psihologice precum ura, mania, invidia, gelozia, perversitatea, barfa…si vei respira pace, liniste, compasiune, iertare, iubire, bucurie.

Immanuel Kant, filosof german, afirma “Exteriorul este interiorul”. Acest lucru inseamna ca pana in momentul in care nu-ti schimbi viata interioara cu  gandurile si sentimentele ei, nimic din exterior nu se va schimba. Din clipa in care ne nastem si pana murim ne dorim cu totii acelasi lucru; sa avem o viata fericita si armonioasa, sa avem iubire si intelegere. Dar cum oare am putea obtine toate acestea daca nu realizam ca purtam in interiorul nostru samanta tuturor problemelor si suferintelor pe care le traim zi de zi? Cand samanta pe care o cresti in interiorul tau este o buruiana spinoasa nu vei putea culege flori, niciodata! Tu esti ceea ce este viata ta! Ce este viata ta? Uita-te la tine, uita-te in jur!

Orice cauza are un efect si orice efect isi are cauza sa!

Nu mai astepta nimic! Egal ce varsta ai, egal ce pregatire ai, egal cine esti si ce te defineste, pe drumul conoasterii poate merge oricine are curajul sa o faca sau oricine-l recunoaste. Inceputul apare imediat ce aspiri catre mai mult decat o viata exclusiv mecanica, obositoare, repetitiva in care nu te regasesti. Transforma-te in ceea ce doresti sa devi. Muta-ti centrul spiritual de gravitatie in interiorul Esentei, in Constiinta.

Atunci cand vei iesi din starea de amorteala mentala si vei deveni altfel dact majoritatea celor pe care-i cunosti, acestia vor avea tendinta de a deveni ironici.

Mergi mai departe amintindu-ti de Victor Hugo:

“Cel Care Rade De Ceea Ce Nu Cunoaste Este Pe Cale Sa Devina Idiot.”

Cu multa sinceritate si respect,

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

17 − sixteen =