Cum gândește omul

James Allen

În această secțiune a blogului doresc să împărtășesc cu tine cărți care-ți pot transforma viața, care-ți pot schimba gândirea. Și în felul acesta vei ajunge să-ți schimbi viața, vei ajunge să iei cunoștință de tine însuți. Împreună vom intra în extraordinara lume a cărților, pe care le consider învățătorii cei mai răbdători , prietenii cei mai tăcuți și constanți. Cărțile pe care ți le voi recomanda sunt izvoare de înțelepciune, hrană pentru suflet!

”Cum gândeşte omul” (As A Man Thinketh), de James Allen, este o lucrare clasică care a rupt lanțurile timpului, puține cărți reușind să atingă atât de multe și variate suflete. Cartea stă alături de cele mai importante opere motivaționale scrise până acum și reprezintă o profundă analiză spirituală a gândului omenesc. Citind cartea, impactul asupra ființei tale va fi evident, mesajul profund te va face să realizezi că: tu ești cu adevărat ceea ce gândești! Îți poți imagina că o carte pe care o poți citi într-o ora îți va da de gândit o viață?

James Allen (1864-1912), a fost un apreciat scriitor și filosof britanic, lucrările sale inspirând viața a milioane de oameni. S-a născut într-o familie înstărită dar în anul 1878 afacerea tatălui sau a dat faliment, acesta murind un an mai târziu. La vârsta de cincisprezece ani, James a fost nevoit să-și abandoneze studiile și să urmeze o carieră administrativă. Din 1902 până la moartea sa, James și-a consacrat tot timpul scrisului, trăind conform principiilor și valorilor exprimate în operele sale.  El ajunge să realizeze că o viață dedicată banilor și cheltuielilor superficiale este lipsită de însemnătate spirituală. A trăit o viață simplă, retras în autodisciplină și muncă.

Dintre toate frumoasele adevăruri privitoare la suflet, care au fost restabilite și aduse la lumină în această epocă, niciunul nu este mai îmbucurător sau mai încărcat de promisiune divină și încredere decât acesta - adevărul că omul este stăpânul gândirii, modelatorul caracterului, creatorul și sculptorul condiției, al mediului și al destinului.

James AllenCum gândește omul

De ce să citești această carte? 

Dacă ești nefericit și ai căutat cauza în afara ta, oriunde, dar nu ai găsit un răspuns care să-ți schimbe cursul vieții, cartea aceasta va reuși să te lumineze, misiunea ei fiind să te vindece, să te binecuvânteze cu înțelepciune. Citind vei înțelege că tu ești creatorul și stăpânul propriului tău destin, că deții în interiorul tău o forță creatoare cu ajutorul căreia îți poți modela caracterul și viața. Această forță este gândul! Tu însuți ești creatorul, în virtutea gândurilor pe care le alegi și le încurajezi să se manifeste. Atâta timp cât mintea ta urzește în ignoranță, vei suferi. Devenind conștient, vei urzi în lumină și totul se va transforma cum nu ți-ai imaginat că poate fi posibil. 

Pentru a scoate în evidență importanța gândurilor, Allen propune să-ți imaginezi mintea ca fiind o grădina. Ai putea să culegi fructe, legume sau flori din grădină dacă nu ai avea grijă să o sapi, să o cultivi, să o uzi și să o ferești de buruienile distrugătoare? La fel se petrec lucrurile și cu mintea ta. Să lași gândurile să zboare de colo-colo ca un balon purtat de vânt, este ca și cum ai lăsa grădina neîngrijită!

Caracterul tău nobil sau josnic, explica Allen, sunt rezultatul natural al procesului gândirii tale, ele nu sunt simple întâmplări. Efortul pe care l-ai depus în modelarea gândurilor au ca rezultat personalitatea cu care te prezinti în lume. Gândurile sunt resursele cu ajutorul cărora îți poți valorifica viața sau o poți distruge. Tu și eu în aceeași măsură, suntem stăpânii propriilor gânduri prin intermediul cărora devenim cine alegem să fim.

O altă idee demnă de reținut, ar fi: tu ești o ființă superioară într-o continuă evoluție. Tu ești condus de circumstanțe atâta timp cât te lași convins de ideea că ești creatorul condițiilor exterioare. Că pe acestea le poți schimba și te raportezi la ele când cauți mulțumirea sufletească sau fericirea. Evoluția ta atinge punctul maxim atunci când cauți Ființa, atunci când privești în interiorul tău și de acolo te raportezi către exterior. Mesajul lui Allen este că atragi doar ceea ce porți în suflet și poți exprima doar ceea ce există în propria conștiință! Nimeni nu ajunge la cârciumă din întâmplare sau la bibliotecă condus de tirania sorții! Nimeni nu devine criminal peste noapte sau geniu. Nu circumstanțele te creează pe tine, ele pun în evidență ceea ce ești în sufletul tău!

Suntem cu toții nerăbdători să ne îmbunătățim situația de viață în care trăim, și acesta este un raționament sănătos! Dar câți dintre noi am avut intenția să ne îmbunătățim personal mai întâi? Divinitatea care ne modelează idealurile se găsește în noi înșine! Atâta timp cât vom căuta această divinitate privind către cer, căutarea va fi nesfârșită. Atunci când vom privi către noi înșine, căutarea va lua sfârșit!

Mintea este stăpânul atotputernic ce modelează și plămădește, iar omul este mintea, și el veșnic folosește unealta gândirii cu care, sculptând tot ce voiește, mii de bucurii și mii de nenorociri zămislește: el gândește în taină și ceva se împlinește: mediul nu-i decât oglinda în care se privește.

James AllenCum gândește omul

Allen te roagă să înțelegi că toate realizările sau eșecurile pe care le-ai avut și le vei avea, fiecare moment de tărie sau slăbiciune pe care l-ai trăit și le vei trăi, toate gândurile pure sau impure pe care le-ai gândit și le vei gândi, au fost ale tale și vor rămâne ale tale, mereu. Odată cu înțelegerea acestor principii înveți să-ți asumi responsabilitatea pentru propria condiție în care-ți duci existența, pentru fericirea sau nefericirea care se naște din tine. Deoarece așa cum gândești, așa se întâmplă! Și așa cum vei gândi așa vei deveni!

Aforismul „Așa cum gândește omul în inima lui așa este el”, îmbrățișează întreaga ființă, dezvăluind un adevăr cu care sper să fii și tu de acord, pâna la finalul lecturii: Puterea personală se află în interiorul minții, iar această putere ne face stăpânii propriului destin!

Logica acestei cărți este, pentru mine, incontestabilă: omul nu poate exprima decât ceea ce este în propria lui ființă! Ești ceea ce gândești!

 

Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Cu multa sinceritate,

 

Photo Credit: Unsplash

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

3 + one =