”Iubirea este ceva ideal, căsnicia este ceva real: confuzia dintre real și imaginar nu rămâne niciodată nepedepsită.” JW von Goethe

În relația de cuplu poți experimenta culmile raiului, atunci când conținutul relației are la bază valori și sentimente comune, atunci când ai parte de comunicare, susținere, fidelitate, intimitate și erotism. La polul opus, cuplul poate experimenta adâncurile iadului atunci când diferențele de personalitate sunt prea mari, când modul în care percep lumea cei doi este diferit, atunci când sunt indiferenți unul față de celălalt, când pasiunea lipsește, când viziunea și visurile lor sunt diferite. Atunci când aceste dezacorduri nu sunt înțelese, vorbite și gestionate emoțional în mod corespunzător, cele mai banale schimbări pot transforma relația în câmp de luptă sau pot pune capăt relației.

Relațiile armonioase și durabile necesită multă muncă, compromis, răbdare, comunicare și individualitate. Este lipsit de realism să crezi că oamenii se întâlnesc, se îndrăgostesc, au relații sexuale fericite, cresc copii și trăiesc fericiți pentru totdeauna. Într-o relație de cuplu, partenerii se vor afla în dezacord cu multe lucruri, se vor confrunta cu provocări dificile în relația lor și pot chiar să se confrunte cu trăiri interioare apăsătoare. Dar cuplul sănătos poate să gestioneze certurile distructive, furia, dezacordurile și frustrările, durerea și rana emoțională. Iată cum:

Construiește un sentiment puternic al valorii de sine

Nesiguranțele experimentate în relație sunt rezultatul nesiguranțelor pe care le ai cu tine însuți. Dedică timp construirii unei relații sănătoase cu tine și, în acest proces, vei constata că nesiguranțele tale se dezintegrează încet și ajungi să te îndrăgostești de tine. Pentru a putea iubi pe un altul este important să te iubești pe tine, așa știi cum se iubește, stabilești un patern. Când te iubești autentic nu te abandonezi celuilalt, ci te predai. Te predai ideii că trebuie să te iubești pe tine înainte de a putea iubi pe altul. În aceste condiții persoana adorată nu devine mai importantă decât tine. Te predai ideii ca trebuie să ai mai întâi încredere în tine înainte să poți avea încredere în altcineva. Ca să poți păstra o relație este important să-ți conștientizezi și să-ți accepți defectele înainte de a putea accepta defectele altuia. Altfel, defectele pe care refuzi să le vezi în tine, le vei vedea cu ușurință în celălalt. 

Devalorizarea, neacceptarea de sine, aceste forme de rezistență inconștientă duc la dezbinare și ură. Atâta timp cât nu vei fi capabil să își controlezi stările sufletești și emoțiile, îți vei urî cu ușurință partenerul, urând în el ceva ce face parte din tine însuți. Știi bine că dacă nu ar face parte din tine, nu te-ar deranja. Prin urmare, dacă dorești să păstrezi o relație, negreșit trebuie să devii conștient de miliardele de moduri secrete prin care factori inconștienți se strecoară pe nesimțite în planurile tale. Îți vor zgudui viață ta și a partenerului tău, iar tu vei rămâne incapabil să vezi că întreaga poveste își are originea in tine și că tot tu ești cel care o  hrănește continuu. 

Salutați-vă când veniți acasă

Deși poate suna ca un clișeu, acest gest poate fi înțeles prin faptul că te bucuri că-ți vezi iubitul ori se poate traduce prin „Mi-a fost dor de tine!”. O simplă atingere a mâinilor sau un sărut în timp ce treceți unul pe lângă celălalt este tot ce este nevoie pentru a împiedica scânteia să se stingă. Țineți-vă de mână în public, îmbrățișează-ți partenerul când își pregătește micul dejun, atinge-l pe umăr în timp ce citește o carte sau se uită la televizor. De cele mai multe ori doar câteva minute petrecute arătând că ești acolo pot avea un impact major asupra relației. Afecțiunile zilnice de conectare emoțională cresc foarte mult bunăstarea relației.

Comunicați deschis și sincer

Un cuplu sănătos își rezervă timp zilnic pentru a discuta despre ce a fost semnificativ pentru ei, își spun reciproc ceea ce îi deranjează, se ascultă unii pe alții. Confesiunea zilnică este o modalitate de descărcare psihică și conectare. Aceștia nu evită conflictele, ci mai degrabă învață să aibă conversații directe, sincere și uneori neplăcute dar necesare. Celălalt nu poate pricepe ce se petrece cu tine atâta timp cât nu-i comunici acest lucru. De fapt, cercetările arată că stilul de comunicare este mai important decât nivelul de angajament, trăsăturile de personalitate sau stresul în prezicerea cuplurilor care rămân fericite în relațiile lor.

Dacă vrei să-ți păstrezi relația evită să presupui că celălalt intuiește că ceva te deranjează dacă ești ursuz și te închizi în baie sau dacă trântești lucruri prin casă. Evită manipularea psihologică, nu va ține mult. Evită comportamentul infantil egoist și doritor de permanentă atenție sau cel de victimă care nu-și asumă responsabilitatea propriilor greșeli. Evită dihotomia bine/rău, argumentele într-o conversație aduc claritate. Da, adevărul poate răni, dar dacă îți asumi responsabilitatea pentru cuvintele tale și vorbești cu respect, sinceritatea din mesajul tău pot avea impact. Nu numai că te eliberezi de încărcătura mentală, dar ajută și la înțelegerea reciprocă.

Respectați-vă reciproc, bazați-vă relația pe standarde ridicate

Fiți toleranți unul cu altul ori de câte ori se poate, dar rămâneți intoleranți față de comportamentele vătămătoare. Apreciază gesturile pe care celălalt le face pentru tine, spune mulțumesc mai des. Dacă îți aduce micul dejun în pat, dacă se oferă să ducă la școală copiii, dacă îți aduce cafeaua preferată într-o dimineață ploioasă, nu lua totul de-a gata, arată cât a însemnat pentru tine gestul. Reamintindu-vă de lucrurile minunate pe care le faceți unul pentru celălalt, vă ajută cu siguranță în acele momente în care vă veți pune nervii la încercare unul altuia. Respectul și principiile creează armonie în cuplu, stare de bine, siguranță, susținere, loialitate. Într-o astfel de relație cei doi se dezvoltă reciproc și se maturizează emoțional. 

Spuneți-vă des ”Te iubesc!”      

Dacă la început relația este încărcată de afecțiune și fluturi în stomac, pe măsură ce timpul trece, acești fluturi tind să zboare, la fel și declarațiile. Spune-i partenerului tău des că îi iubești, dar nu te opri aici! Spune-i de ce îi iubești. 

Mergeți în vacanță, râdeți și petreceți timp împreună 

Călătorind împreună nu numai că ajută la crearea de noi amintiri, dar amândoi puteți învăța lucruri noi împreună. Călătoria vine cu provocări și aventuri, care vă pot întări relația. Aventurile afară vă oferă posibilitatea să vă deconectați de rutina zilnică, de tehnologie și să vă conectați unul cu celălalt. Faceți o regulă din a sta departe de telefon când stați împreună cât mai mult posibil, astfel vă acordați reciproc atenția și considerația pe care amândoi o meritați. Beți vin împreună după o zi lungă, faceți sărbători din ocazii care par neînsemnate, faceți un efort pentru a crea noi amintiri, rememorați amintirile plăcute din trecut, râdeți împreună. Dacă nu puteți face aceste lucru, este ceva în neregulă cu voi. Căutați ajutor! 

Dacă ai copiii timpul tău și al partenerului este limitat, prin urmare cel puțin o dată pe săptămână stabiliți o oră doar a voastră să discutați, să va priviți în ochii sau să vă întrebați cum sunteți, dacă mai puteți. Mergeți la un restaurant frumos, vedeți un film, mergi la înghețată în lunile de vară. Există nenumărate posibilități de a avea o întâlnire romantică și distractivă pe care amândoi o meritați. Oferiți-vă cadouri și nu doar de ziua de naștere sau Valentine’s day.

Un simplu „Te iubesc, să ai o zi minunată!” scris pe o hârtie, cu câteva inimioare desenate poate părea un pic copilăresc sau prostesc. Dar hei, aceste gesturi iubitoare, pline de bunătate și romantism au funcționat la începutul relației, nu? 

Acceptați că unele probleme pur și simplu nu pot fi rezolvate

În toate relațiile există probleme, dificultăți sau contradicții în opinii datorate viziunii diferite asupra lumii. În loc să vă epuizați energia psihică în discuții fără sfârșit, mai bine căutați să faceți compromisuri pentru a rezolva situația. Dacă problema nu poate fi rezolvată, atunci recunoașteți, discutați și învățați să respectați opinia celuilalt asupra problemei și a ceea ce este diferit în el. Sau decideți să discutați în continuare după o pauză de reflectare sau a doua zi, când mintea se liniștește. Doi oameni nu pot petrece ani împreună fără a avea zone legitime de dezacord. Testul unei relații fericite este modul în care partenerii aleg să rezolve aceste dezacorduri prin compromisuri, schimbări sau constatând că nu este atât de important să continue.

În loc să arătați constant cu degetul sau să vă scoateți ochii, mai bine concentrați-vă atenția pe ceea ce faceți bun, pe ceea ce funcționează. Concentrați-vă asupra lucrurilor pe care le iubiți unul la celălalt, pe caracteristicile frumoase care vă fac unici. Dacă plasați vina de la unul la altul, fără să găsiți o soluție, alimentați lupta. Vine natural, inconștient tendința de a acuza pe un altul sau anumite evenimente de nefericirea și disconfortul psihic propriu. Dar, la finalul zilei, constatați că singurul lucru pe care îl puteți controla sunteți voi înșivă și reacțiile voastre la situațiile de viață. În schimb, priviți în voi înșivă și vedeți ce puteți face in mod practic și eficient pentru a vă schimba gândirea și percepția asupra situațiilor astfel încât să vă puteți simți fericiți! 

Amintiți-vă acest adevăr: „Nu poți controla vântul, dar poți direcționa vela pentru a ajunge acolo unde dorești.” 

Cu multă sinceritate,

P.S. Dacă îți place ceea ce citești și consideri că acest articol ar putea ajuta, oferă și altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.comhttps://www.pexels.com/

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

1 × two =