Curajul de a fi vulnerabil

Brene Brown

Pentru mine este uimitor faptul că au existat și încă există în lume câțiva oameni care sunt înzestrați cu capacitatea de a schimba modul în care privim lucrurile. Numeroasele întâmplări ale vieții par uneori atât de misterioase, greu de descifrat încât este remarcabil atunci când aflăm că un individ poate înțelege psihicul uman complex. Ea pare să fie unul dintre acești oameni rari. În cartea “Curajul de a fi vulnerabil”, Dr. Brown îți face o invitație să îndrăznești, să fii curajos în a fi tu însuți. Să îndrăznești să lași deoparte armura care te împiedică să te simți vulnerabil, imperfect, așa cum ești, om. Curajul de a fi tu însuți te deschide către experiențele care aduc scop și sens vieții tale. 

Brown risipește cu această carte mitul cultural potrivit căruia vulnerabilitatea este slăbiciune și iți arată că vulnerabilitatea poate fi, cu adevărat, cea mai precisă măsură a curajului tău. Puterea acestei cărți este dată de faptul că te determină să-ți conștientizezi propriile  emoții și „aduce la lumină procesele în care oamenii nici măcar nu conștientizează că sunt angajati”. În “Curajul de a fi vulnerabil” am găsit resursele necesare unei bune autocunoașteri, m-a ajutat să înțeleg importanța acceptării de sine. Această carte mi-a oferit o dorință puternică de reexaminare, lucru pe care sper să-l descoperi și tu. Am scris un articol inspirat de conținutul bogat în idei al acestei cărți, iar dacă dorești o recenzie mai amplă intră aici.

“Rușinea prinde forțe noi, atunci când o transformi într-un secret. Boala e pe măsura secretelor pe care le ascunzi. Faptul de a nu discuta despre un eveniment traumatic, sau de a nu povesti nimănui ce ți s-a întâmplat poate fi mai nociv decât trauma în sine.”

Brene BrownCurajul de a fi vulnerabil

Dr. Brene Brown, profesor cercetător la Colegiul Universitar de Asistență Socială din Houston, a studiat timp de zece ani subiecte precum rușinea, curajul, autenticitatea sau vulnerabilitatea. Rezultatele au arătat că dacă dorim să scăpăm de capcanele rușinii și alte defecte psihologice, este important să învățăm să fim confortabili cu vulnerabilitățile și imperfecțiunile noastre. Dr. Brown spune că rușinea este un sentiment universal, orice persoană se luptă cu rușinea și teama că “nu sunt destul de …”. Subiectele atinse în conținutul cărții îți determină o schimbare la nivel personal și relațional, schimbare care poate veni în mod autentic ca o revoluție interioară.

Lectura acestei cărți te poate ajuta să-ți vezi frumusețea sufletească care se ascunde în spatele vulnerabilității. Atunci când dai dovadă de mult curaj și poți vorbi deschis despre vulnerabilitățile și imperfecțiunile tale, ai posibilitatea să înțelegi ca nu ești singurul care trece prin așa ceva. Atunci cand simți frica, instinctual te protejezi, dai vina pe alții, te critici. Acceptându-te așa cum ești, conștientizând că și tu greșești, îi poți accepta cu mai multă ușurință pe ceilalți. Atunci când trăiești scene care-ți provoacă sentimentul rușinii, este important să ai curajul să iesi “în lumea” exterioară pentru a elibera lumea interioară. Pentru fiecare dintre noi există cineva care și-a câștigat dreptul de a asculta aceste trăiri, respectiv acea persoana pe care te poți baza și care reacționează compasionat la nevoile tale.

Cartea descrie într-o manieră accesibilă, ușoară anumite procese necesare schimbării și se adresează tuturor acelora care caută să se înțeleagă, să se accepte și astfel să trăiască mai bine. Brene te invită să o însoțești în încercarea de a răspunde următoarelor întrebari:

  • Cu ce se hrănește frica noastră de a fi vulnerabili?
  • Cum ne protejăm de propria vulnerabilitate?
  • Care este prețul pe care-l plătim, atunci când ne închidem în noi înșine și ne înstrăinăm?
  • Cum să ne asumăm și să înțelegem vulnerabilitatea în așa fel încât să schimbăm deopotrivă modul de a trăi și a iubi, și relația cu copiii sau angajații noștrii?

“A trăi din plin înseamnă să te implici în viața ta, fiind conștient de propria valoare. Înseamnă să cultivi curajul, compasiunea și legăturile profunde cu ceilalți, astfel încât să poți să-ți spui dimineața când te trezești: "orice voi reuși să fac și oricât de multe lucruri îmi vor rămâne de făcut, eu însumi îmi sunt de ajuns" Înseamnă, totodată, să poți să-ți spui noaptea, când mergi la culcare: "da, sunt imperfect și vulnerabil, și uneori mă tem, dar asta nu schimbă cu nimic adevărul faptului că sunt, de asemenea, curajos și demn să fiu iubit și acceptat de ceilalți"

Brene BrownCurajul de a fi vulnerabil

Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Cu multa sinceritate,

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

nine + 18 =