Este adevarat ca avem mai multa incredere in propriile idei decat in acelea care vin de la altcineva, chiar si prieteni? Atunci de ce-i fortam pe altii sa le accepte pe ale noastre? Nu am da dovada de mai multa intelepciune daca le-am oferi intelegere sau sugestiile nostre sincere, apoi i-am lasa pe ei sa decida?

Pe parcursul vietii, cu totii facem alegeri gresite. Dar ne criticam oare pentru ele? Nu ne criticam pentru nimic, indiferent cat de nefericite sunt greselile noastre. Asta pentru ca stim sigur ca daca ne impunem o credinta impotriva vointei, ramanem, intr-un final, la aceeasi parere! Cum oare ne putem imagina ca daca criticam sau fortam pe cineva sa ne asculte am putea inspira o schimbare durabila?

Criticand o persoana aceasta are tendinta de a se retrage printr-o pozitie defensiva cautand sa se apere, sa se justifice. De ce? Critica trezeste resentimente! Deoarece suntem fiinte emotionale, dominate de prejudecati si motivate de orgolii personale.

Daca dorim sa ne apropiem de noi insine, ce facem? Ne straduim sa ne intelegem, incercam sa ne dam seama unde am gresit si de ce. Gasim in mintea noastra ca aceasta atitudine este mai compasionata, mai utila daca vrem sa ajungem la un rezultat. De ce nu aplicam aceasta tactica si in relatiile cu ceilalti?

Daca doresti sa-ti fii prieten, daca doresti sa ai prieteni, nu critica, nu te plange si nu judeca!

Sigmund Freud a spus ca tot ceea ce facem izvoraste din doua motive: pulsiunea sexuala si dorinta de marire sau realizare personala. Prin urmare, daca doresti sa motivezi pe cineva sau sa te motivezi pe tine, ai la dispozitie doar o singura metoda care va da rezultate; inspira sau  determina acea persoana sa doreasca sa faca acel lucru!

Sentimentul de a fi cineva important, dorinta de a fi apreciat sunt trasaturi esentiale ale fiintei umane. Ele ne pot motiva in atingerea idealurilor.  Ele ne disting de animale si datorita lor am evoluat. Aceste sentimente ne determina caracterul, ele construiesc etica si morala dupa care ne  calculam viata.

Devino placut daca doresti sa ai Prieteni

Sentimentul importantei de sine este, din pacate, de cele mai multe ori gresit interpretat ca fiind acelasi cu aroganta sau ingamfarea. Si din aceeasi nefericita interpretare apare si linguseala sau lauda ieftina. Care nu este acelasi lucru cu aprecierea! Aprecierea inseamana a oferi cuiva cuvinte blande, sincere, altruiste. Linguseala este lipsita de sinceritate, egoista, inseamna sa spui cuiva exact ce doreste sa auda sau ceea ce crede el despre el. Acest siretlic functioneaza rareori in cazul oamnenilor cu discernamat. Dar sunt multe suflete flamande, dornice sa-si alimenteze orgoliul incat vor inghiti orice. Depinde de tine cu cine vrei sa faci prietenie! Dar cand doresti sa te evaluezi, uita-te in jur, caci reprezinti media celor care te inconjoara!

Intr-o proportie considerabila, suntem  ingrijorati de o singura persoana, noi insine! Vobim doar despre ceea ce vrem atunci cand discutam cu cineva,fiind nepasatori fata de gandurile si trairile celui caruia ne adresam. Este absurd?  Sigur, dar suntem interesati, vesnic interesati, doar de noi! Insa… nimeni altcineva, nu! Intr-o conversatie este bine sa avem in minte acest adevar daca dorim sa fim placuti si acceptati in dialog! In relatiile interpersonale nu ar trebui sa uitam niciodata ca celelalte fiinte sunt ca noi si doresc ceea ce dorim si noi, apreciere si cineva care sa asculte. Asculta, cu atentie si respect, daca doresti sa fii ascultat si apreciat!

Aminteste-ti maine, cand vei avea o conversatie de orice natura cu oricine, ca singura modalitate prin care poti patrunde in sufletul cuiva, pentru a-l ajuta sa se transforme sau pentru a lega o prietenie sincera, este sa-l asculti cand are ceva de spus. Cand discutam, sa nu transformam dialogul intr-un monolog si sa ne imaginam daca am fi in locul celuilalt ce am face si in functie de aceasta sa dam un raspuns. Suntem acolo pentru a-l ajuta sa-si identifice propriile calitati. Fiind cat mai deschisi fata de ceilalti, acestia vor fi deschisi cu noi. Oferind aprecieri oneste, vom primi acelasi lucru !

Devino placut daca doresti sa ai Prieteni

De ce oare devenim temperamentali si simtim nevoia de a le zice oamenilor cateva, sa le tina minte? Ne simtim oare mai bine certandu-ne sau aruncand vorbe incomode care nu duc catre nici o rezolvare? Acesta abordare nefericita caracterizeaza omul neevoluat, rudimentar in gandire care nu dispune de resurse inteligente cu care sa trateze o problema. Abordeaza mereu o atitudine prietenoasa sau ofera aprecieri sincere, asa vei intelege de ce „o picatura de miere atrage mai multe muste decat un litru de fiere.” Proverb.

Atata timp cat incercam sa impresionam, doar pentru a indrepta atentia asupra noastra, nu putem avea prieteni autentici. Ceea ce oferim,  asta primim! Cand suntem in mod real interesat de ceilalti si ei se vor interesa de noi in aceeasi maniera! Intr-o conversatie, acordam importanta persoanei care ne vorbeste, ii oferim atentie, o incurajam sa discute despre ea si realizarile ei. Asa devenim un bun partener de discutie. 

Daca dorim sa ne facem prieteni sau sa devenim placuti in viata de zi cu zi, este indicat sa nu intram in dispute pe teme asupra carora avem pareri diferite fata de partenerii de discutie. Ci mai degraba sa scoatem in evidenta ceea ce avem in comun si prin intermediul dialogului sa ne indrepatam spre acelasi scop.

Oricine se poate insela, si noi la fel! Insa ne vine sa credem cand cineva o spune? Din acest motiv ar trebui sa fim toleranti cu oamenii, nu sa-i atacam fara a-i intelege. Sa ne amintim ca exista un motiv pentru care facem ceea ce facem sau gandim ceea ce gandim! Straduindu-ne in mod sincer sa ne punem in pielea celuilalt atunci cand dorim sa-i intelegem  punctul de vedere vom lasa o impresie placuta, si vom stabili legaturi reale . Fii extraordinar!

Psihologul BF Skinner a demonstrat, prin experimente realizate pe oameni si animale, ca atunci cand mediul este armonios, exista intelegere si cuvinte de apreciere, atat oamenii cat si animalele, reusesc sa fie mai performanti in tot ceea ce fac si dezvolta o atitudine mai prietenoasa. Sa ne imaginam care ar fi starea noastra fizica si emotionala daca cineva din mediul de lucru si-ar face timp sa ne spuna ca am facut o munca buna. Sau cum ne-am  simti daca cineva din familie ne-ar felicita si ne-ar multumi pentru timpul pe care-l petrecem in casa gatind, spaland sau facand mancare. Sau cum ne-am simti cand prietenele nostre ne-ar sustine prin cuvinte de lauda in efortul de a slabi sau…

Ce minunat ar fi sa ne amintim mereu ca noi toti dorim sa fim apreciati si intelesi! Sau, de ce nu am fi mai darnici cu cuvintele de lauda sincera si apreciere fata de toti semenii nostri! De ce am face acest lucru? Pentru ca asa cum ne comportam cu oamenii, tot la fel se vor comporta si ei cu noi!

Am lasat la final fabula lui Esop „Vantul si Soarele” sa scoata la iveala un adevar universal valabil: atitudinea prietenoasa si intelegatoarea va deschide mereu sufletul omului pentru a-ti face loc, pe cand atitudinea dispretuitoare si neprietenoasa il va inchide.

„Vantul si soarele se certau pe motiv ca fiecare dintre ei este mai puternic decât celalalt. Deodata, zarind un calator pe drum, soarele ii spuse vantului:

«Cred ca am gasit o modalitate prin care sa vedem care dintre noi doi are dreptate. Primul care izbuteste sa-l faca pe calator sa-si scoata mantia va fi considerat cel mai puternic. Incepe tu!»

Soarele se dadu deoparte, in spatele unui nor, iar vantul incepu sa sufle cat putu mai tare asupra calatorului. Insa, cu cat vantul sufla mai tare catre om, cu atat mai strans isi tinu acesta mantia în jurul trupului. In cele din urma, cuprins de disperare, vantul renunta.

Apoi, soarele iesi dintre nori si revarsa peste calator razele lui calde si prietenoase. El gasi astfel ca e prea cald pentru a merge astfel pe jos si isi dezbraca mantia.”

Blandetea sufletului si metodele sale gentile vor reusi sa invinga mereu si sa ne aduca aproape de oameni frumosi! Un suflet dusmanos si metodele lui pline de rautate si asprime, ne transforma in acel gen de prieten negativ care are o problema pentru orice solutie posibila.

Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el! Multumesc.

 

Cu multa sinceritate,

 

 

Photo: Unsplash

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

17 − eleven =