Este foarte important pentru fiecare ființă în parte să conștientizeze că emoțiile negative sunt dușmanii fericirii și, implicit, ai sănătății. Aceste emoții distructive te rănesc pe tine însuți dar și pe ceilalți, îți fură liniștea interioară si aduc boli care-ți îngrădesc libertatea fizică dar și pe cea psihică. Deși sunt emoții benefice ecologiei minții (bucuria, mirarea sau frica care te poate avertiza cand ești în pericol), cele mai intense emoții pe care le trăiești sunt distructive.

Când sunt puternic trăite, când durează prea mult timp sau sunt nepotrivite acestea iți răpesc liniștea sufletească și sănătatea fizică. Când acționezi sub impulsul furiei, când ești agresiv spui ca iți pierzi mințile, și chiar așa este. Deciziile pe care le iei în asemena situații, acțiunile comportamentale pot fi dezastruoase în acest moment și în viitor, mintea nu mai funcționează în favoarea ta într-o manieră rațională. Dr. Aaron Beck spune: “Când suntem stăpâniți de furie, cele mai multe dintre aspectele negative percepute sunt neadevărate, 90% sunt născociri ale minții.

Sistemul imunitar este “creierul trupului”. În urma unor serii de experimente, psihologul Robert Ader a descoperit că sistemul imunitar poate învăța ca și creierul. Cele mai puternice dovezi ale faptului că există o cale directă ce permite emoțiilor să aibă un impact asupra sistemului imunitar a venit din partea lui David Felten, colegul lui Ader. Acesta a constatat că emoțiile au un impact major asupra sistemului nervos autonom care reglează totul, de la cantitatea de insulină secretată pană la tensiunea arterială. Legarea emoțiilor cu sistemul imunitar se face prin intermediul influenței pe care o au hormonii care apar în stare de stres. În momentele stresante, în corp apar hormoni precum adrenalina, noradrenalina, hidrocortizolul, b-endorfinele naturale și altele. Acestea au impact asupra celulelor imunitare, împiedicându-le funcționarea.

Persoanele care suferă de anxietate cronică, lungi perioade de tristețe și pesimism, de tensiuni permanente sau ostilitate continuă, riscă să contacteze un număr dublu de boli – astm, artrită, cefalee, ulcer gastric sau probleme de inima. Emoțiile tulburătoare sunt un factor de risc la fel de toxic precum fumatul și colesterolul pentru bolile de inima. O manifestare de ostilitate sau o descărcare emoțională negativă pe care o poți avea din când în când nu prezintă un pericol pentru sănătate. Problemele apar când acestea devin permanente, ca un stil care te caracterizează – sentimente repetate de neincredere, cinism, comentarii dure, jigniri sau manie cronică.  

Anxietatea, care este trăită ca o senzație neplăcută cauzată de suferințele vieții, are cele mai numeroase dovezi științifice că poate face legătura între declanșarea unei boli și vindecarea ei. Într-un articol, apărut în Archives of Internal Medicine, despre o cercetare amplă asupra legăturii dintre stres și îmbolnăvire, psihologul Bruce McEwen, de la Yale, observă efectele stresului: compromiterea funcționării sistemului imunitar până la apariția cancerului, o vulnerabilitate crescută în față infecțiilor virale, formarea de ateroame care duc la ateroscleroză și formarea de cheaguri de sânge care produc infarct miocardic, accelerarea apariției diabetului de tip I și progresarea rapida a celui de tip II, înrăutățirea sau declanșarea crizelor de astm, ulcer gastrointestinal, probleme psihice, etc. Stresul permanent prezent în viată te poate predispune la o gama largă de bolii sau prejudiciază capacitatea de însănătoșire.   

Ce poți face?

Stările de manie cronică pe care o persoană le manifestă pot fi conștientizate și înlăturate, iar ostilitatea este un obicei care poate fi schimbat. Mânia, anxietatea sau temperarea atitudinii care te face să-ți ieși ușor din fire poate fi domolită. Folosind elemente de baza ale inteligenței emoționale, cum ar fi conștientizarea acestor stări pe măsură ce se accentuează, reglarea lor înainte de a exploda, înlocuirea unui gând critic cu un altul plăcut sau empatia sunt modalități cu ajutorul cărora poți învăța să trăiești mai bine. Nemulțumirile, pesimismul și stările negative trăite intens mai mult timp, te pun să plătești un preț uriaș, sănătatea fizică și mentală. Optimismul îți acordă o serie de avantaje care-ți pot schimba cursul vieții în bine. Aceste doua stări sunt în tine, la un gând distanță, și cea care va domina va fi cea pe care o hrănești mai bine.

Deși nu-ți poți controla momentele când devii furios sau când ți se face frică, poți dobândi puțin control asupra propriilor emoții conștientizându-le. Te poți întreba: “La ce-mi folosește să fiu trist? Voi rezolva ceva fiind furios? Cum a fost ultima data când mi-am pierdut controlul?…” Este benefic să-ți amintești că oricare ar fi situația prin care te pune viața să treci, ajungând să-ți controlezi obiceiurile mentale autodistructive, vei putea să te motivezi cu mai multă ușurință, vei găsi soluții potrivite și rapide, vei avea o viață mult mai sănătoasă. Observarea factorilor declanșatori care semnalizează emoțiile distructive, apoi analizarea lor te fac conștient de consecințele pe termen lung. Orice cauză are un efect, și orice efect are cauza sa, este bine de reținut! Când tu nu ai grijă de emoțiile tale, acestea vor avea “grijă” de sănătatea ta. Când emoțiile distructive pun stăpânie pe tine, latura ta buna, empatică este adormită. Optimismul sau speranța sunt forțe care vindecă, cu ele depășești mai ușor marile încercări ale vieții.

Legăturile emoționale strânse cu alte persoane sunt benefice echilibrului mental. Calitatea relațiilor interumane, precum și numărul acestora pot fi de ajutor în situații stresante. Efectele confesiunilor în cadrul sigur al prieteniei are efecte remarcabile. Aceste discuții sunt asemănătoare explorării neliniștilor din cadrul procesului psihoterapeutic. Ele au scopul de a descărca tensiunile interioare în fața celor dispuși să-ți asculte supărările sau temerile și să te înțeleagă. Vorbind deschis despre aceste trăiri, le poți conștientiza și elimina mai rapid. În plus, vorbind cu alte persoane vei constata că și alții trec prin ce treci tu, ceea ce înseamnă că nu ești singur!

Meditația este o altă metodă cu ajutorul căreia poți învăța să acorzi atenție stărilor interioare. Observarea de sine îți permite conștientizarea la rece a sentimentelor pasionale și a celor tulburătoare. Să fii într-o stare de conștientizare înseamnă să fii conștient de dispoziția în care te afli, dar și de gândurile care-ți trec prin cap despre aceasta. Recunoscând dispozițiile nesănătoase ca fiind create de tine, exista șanse mai mari de a-ți dori să le elimini, să le depășești.

Fii bun, tolerant cu tine ori de cate ori poți. Nu învinovății pe nimeni pentru ceea ce ți se întamplă. Sentimentele tale vin din interiorul tău și sunt acolo cu un motiv- te ajută să înțelegi ce se întâmplă. Acceptă-ți toate emoțiile ca fiind naturale și cu un sens. Nu te judeca pentru ceea ce simți. Amintește-ți că nimic nu poate exploda în interiorul tău, dacă nu ar fi fost deja acolo ceva care să provoace incidentul. Cu efort și răbdare poți dobândi echilibrul emoțional. Chiar dacă simți că te îndepartezi de oameni sau că aceștia au tendința de a se îndeparta de tine, nu te abandona singur.

O alta tehnică benefică eliberării tensiunilor interioare este scrisul, dansul, desenul sau orice altă formă de artă. Alege ce crezi tu că ți s-ar potrivi mai bine și eliberează-te de încărcătura emoțională nesănătoasă care-ți provoacă atâtea necazuri. Scrie ce simți pe o foaie de hârtie și observă ce schimbări au loc în acest timp. Dacă nu dorești ca cineva să o vadă, rupe-o sau arde-o! Desenează ce-ți trece prin cap, sau împletește… aceste activități sunt benefice creierului focusându-l asupra unui lucru creativ sau plăcut. Rămânând blocat într-o broblemă delicată, ai tendința de a vedea doar o latură, problema devenind tot mai mare. Distragerea atenției te poate ajuta să vezi situația din altă perspectivă când gândul revine asupra ei și vei realiza că există mai multe soluții.

Caută să faci cât mai multă mișcare. Activitatea fizică îți ajută creierul să producă substanțe chimice naturale care promovează o dispoziție pozitivă. Exercițiile pot, de asemenea, sa elibereze stresul, deblocând sentimente negative. Mergi la yoga sau stai cât mai mult în natură.

Uneori, indiferent de ce faci, nu poți depăși o emoție copleșitoare. Oricine trece prin asemenea situații. Dacă, totuși, te simți blocat în sentimente de tristețe sau dacă-ți faci griji pentru mai mult timp și pare că nu poți găsi o rezolvare, este posibil să ai nevoie de ajutor suplimentar.

Caută să discuți cu un membru al familiei, cu un adult de încredere sau un terapeut. Consilierii și terapeuții sunt instruiți să te invețe cum să eviți emoțiile negative. Ei pot oferi o mulțime de sfaturi și idei care te vor ajuta să te simți mai bine.

 

Cu multa sinceritate,

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.com,

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

4 × three =