Această anecdotă, îi este atribuită faimosului filosof grec Socrate și este o lecție utilă de viață. Aplicând această învățătură am devenit mai atentă la zvonurile și mesajele care-mi trec pe la urechi și care de multe ori erau neadevărate, neplăcute sau inutile. Poate fi o metodă de purificare utilă, aplicată bârfelor și informațiilor pe care le găsim pe social media. Această scurtă povestire m-a învățat să mă întreb în sinea mea dacă ceea ce urmează să spun este adevărat, îl rănește pe cel din fața mea sau este util. Este o lecție extraordinară care m-a scutit de multe discuții inutile și situații penibile care mi-ar fi dat multă bătaie de cap până le remediam.  

Povestea spune că, într-o zi, Socrate se întâlnește cu un discipol al său. Acesta, destul de agitat, îi spune lui Socrate că s-a întâlnit cu unul dintre prietenii filosofului și că acesta a vorbit urât despre el. Socrate l-a rugat, mai întâi, pe om să se liniștească. După ce s-a gândit o clipă, l-a rugat să aștepte puțin înainte de a începe să-i povestească. Înainte de a asculta ceea ce avea de spus discipolul, Socrate voia să treacă prin testul cu triplu filtru mesajul, pentru a analiza dacă este demn de a fi auzit.

Așa cum făcea întotdeauna, și de această dată filosoful grec i-a pus discipolului său îngrijorat întrebarea: 

– „Ești absolut sigur că ceea ce ai de gând să-mi spui este adevărat?” 

Ucenicul s-a gândit o clipă. De fapt, el nu era convins dacă ceea ce auzise ar fi putu fi adevărat sau, de fapt, rău intenționat. Era o chestiune de perspectivă. 

– „Deci nu știi dacă tot ce s-a spus despre mine este adevărat sau nu?”, întreabă filosoful.

Ucenicul a trebuit să recunoască sincer că nu. Apoi, Socrate i-a pus o a doua întrebare: 

-„Ce ai să-mi spui este un lucru bun sau nu?” 

Discipolul a răspuns că, evident, nu era deloc un lucru bun. De fapt, era chiar opusul. El crede că ceea ce avea să-i povestească filosofului îi va provoca disconfort și suferință. Atunci, Socrate i-a spus: 

-„Urmează să-mi spui ceva rău, despre care nu ești complet sigur că este adevărat?”. 

Discipolul a recunoscut că așa stau lucrurile. Apoi, Socrate a pus a treia și ultima întrebare: 

-„Ce intenționai să-mi spui despre prietenul meu mă va ajuta?” 

Ucenicul a ezitat. Sincer, nu știa dacă acele informații ar fi fost utile sau nu. Poate că l-ar fi distanțat de prietenul său, dar având în vedere că nu era sigur dacă ceea ce urma să-i mărturisească era adevărat sau nu, este posibil să nu fie, în același timp, deloc util.

În cele din urmă, filosoful a refuzat să asculte ceea ce avea să-i spună discipolul său. „Dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este adevărat, nu este bun și nici măcar nu este util, de ce aș vrea să-l aud?” i-a spus în cele din urmă Socrate discipolului său.

La baza acestor trei întrebări analitice ale lui Socrate stau trei atribute: Adevărul, bunătatea și utilitatea unui zvon sau informație. Socrate consideră că o persoană trebuie să-și pună următoarele întrebări înainte de a transmite o informație: „Sunt sigur că ceea ce voi spune este adevărat?”, „Ce voi spune este un lucru bun?” și „Ceea ce urmează să spun este util? ” Acest test de gândire este un ghid excelent, care poate fi aplicat atât pentru ceea ce vom spune celorlalți, cât și pentru ceea ce vom asculta de la aceștia. Odată aplicată această învățătură, comunicarea va deveni utilă, sănătoasă și constructivă.

Cum poți aplica testul lui Socrate

În viața de zi cu zi, nu este ușor să definești ce este adevărul, binele și necesarul. Acestea sunt concepte care uneori sunt dificil de aplicat și subiective. De aceea, există și câteva întrebări suplimentare care te pot ajuta atunci când vine vorba de aplicarea testului:

  • În ceea ce privește stabilirea adevărului te poți întreba: Știu cu certitudine că această informație este adevărată? Pot garanta? Voi putea demonstra? Sunt dispus să-mi compromit reputația în acest sens?
  • În privința binelui te poți întreba: Este avantajos pentru mine sau cealaltă persoană? Îi va face pe ceilalți sau pe mine o persoană mai bună? Voi trezi în mine sau ceilalți emoții pozitive? Se va îmbunătăți situația celor implicați?
  • În ceea ce privește necesarul sau utilitatea te poți întreba: Viața acelei persoane sau viața mea se va îmbunătăți odată ce va afla ce am să spun? Poate acea persoană să întreprindă o acțiune practică atunci când va afla informația sau mesajul? Aflarea acestei informații va răni sau afecta emoțional cealaltă persoană?

Este bine cunoscut faptul că nu poți schimba lumea, dar cu siguranță te poți schimba pe tine însuți. Pentru început, poți aplica această lecție de viață învățând să vorbești dacă este necesar, bun și dacă ceea ce urmează să spui este adevărat. Dacă nu, fie găsești o modalitate diplomatică de a transmite mesajul, fie mai bine, păstrează pentru tine. Imaginează-ți cât de diferită ar fi lumea dacă cei mai mulți dintre noi am alege să vorbim și să creăm informații adevărate, bune sau utile!

Cu multă sinceritate,

P.S. Dacă îți place ceea ce citești și consideri că acest articol ar putea ajuta, oferă și altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.comhttps://www.google.com/

Sursa: Învățătură deprinsă urmând cursurile acestei școli de filosofie. Vă recomand cu căldură! Face bine minții!  https://www.noua-acropola.ro/activitati/curs-de-filosofie/ 

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

eight + fifteen =