Luni dimineata ne incearca o serie de sentimente sau dispozitii cu care nu ne simtim foarte confortabili si care sunt asociate cu prima zi de scoala sau prima zi de lucru. Simtim o diminuare a energiei, o usoara depresie, anxietate in privinta muncii, ne apasa vina pentru excesele pe care le-am facut la sfarsit de saptamana. Sau, poate fi doar un regret omenesc ca lasam in urma obiceiurile lejere ale unui weekend liber si intram in rutina saptamanii. Psihiatrii si psihanalistii recunosc ca Luni dimineata se instaleaza o stare de conflict, devenita obisnuinta printre oameni. Acestia clasifica fenomenul ca facand parte din cursul normal al vietii in care avem parte de momente bune si rele, insa nu are nimic in comun cu o depresie clinica. Data viitoare cand ne trezim cu fata la cearsaf sa ne amintim ca modul in care ne simtim este determinat de ceea ce facem si gandim, ceea ce facem si gandim este in mare masura motivat de impactul asteptarilor asupra realitatii, iar fericirea este raspunsul pe care-l primim vis a vis de ceea ce facem si gandim.

Studii despre Luni dimineata

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Sydney, Australia, participantii erau intrebati o data pe zi, timp de o saptamana, cum se simt in acel moment. In ziua a opta au fost intrebati cum isi amintesc sentimentele celor sapte zile anterioare. Desi nu a existat o diferenta majora intre starea de spirit actuala si cea raportata zilnic, totusi, in ziua a opta, si-au reamintit ca in ziua de Luni au atins o stare energetica mai slaba. In urma compararii declaratiilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca amintirile erau influentate de credintele, de convingerile lor. Ei se asteptau ca Luni sa aiba o zi proasta.

Luni se evidentiaza ca o zi de revenire la munca sau scoala dupa o scurta evadare in “libertate”. La nivel inconstient, Luni este asociata cu o corvoada iar weekenu-ul cu distractia. Acest gand auzit la colegi si prieteni, devenit cutuma sau credinta, il confirmam inconstient si ignoram alte bucurii care au puterea de a-l infirma. Cum ar fi reintalnirea cu colegii, faptul ca auzim lucruri noi, radem de cele petrecute sau poate invatam ceva total nou si benefic, sau faptul ca jobul ne alimenteaza cardul. Este usor sa spui ca Luni este dificila, urata, cosmar sau tapul ispasitor al intregii saptamani. Dar daca am indrazni sa gandim altfel decat ne-am obisnuit, sa avem o viziune mai realista asupra argumentelor pro si contra, dimineata de Luni ar parea mai putin sumbra. Acest aspect tine de noi insine si felul in care abordam circumstanta. Confirmam inconstient un tipar de credinta sau schimbam abordarea constient, realist.

Dr. Henry Krystal, profesor de psihiatrie la Universitatea de Stat din Michigan, crede ca Luni este dificila pentru multi oameni. Pentru unii Luni este  dificila deoarece retraiesc amintirile zilelor de Luni din copilarie. „Dupa un weekend impreuna, trebuie sa plecam din nou, sa ne disciplinam si sa rezolvam realitatile aspre ale vietii”, a spus el. „Noaptea de Duminica este o noapte proasta pentru multi oameni, ei nu pot dormi linistiti, iar Luni poate fi o zi deosebit de dificila.” Auzind sau observand acest aspect de mai multe ori, ne-am ales cu o cutuma nesanatoasa. Luni nu este o zi rea pentru toata lumea. Sunt cei care asteaptă cu nerabdare luni, din motive diferite. „Unii oameni se pot simti mai bine Luni daca se indeparteaza de o viata de familie nefericita”, a spus Dr.Goodwin de la NIMH. Apoi, exista si cei care si-au ales constient locul de munca si incep o noua saptamana plini de energie.

5 Motive care, odata constientizate, ne schimba perspectiva despre ziua de Luni, si viata.

 

Somnul

Mintea noastre este sclavul absolut al mecanismelor cu care-l obisnuim, al tiparelor invatate. Suntem, de asemenea robii ceasului intern al organismului. De aceea pentru cei care nu au timp sa doarma in timpul saptamanii, sfarsitul acesteia le ofera cateva ore binevenite de somn in plus. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca cele cateva ore suplimentare de somn din weekend ne fac sa ne simtim si mai obositi Luni dimineata. Acest lucru isi gaseste cauza in dereglarea ceasului intern, pe care-l modifica cu aproximativ 45 de minunte dupa doar doua zile.

Pentru cei care asteapta sfarsitul de saptamana sa se distreze, orele de somn sunt ultima grija pana Luni dimineata cand se trezesc la realitatea responsabila din cursul saptamanii. Cat de greu crezi ca ingreuneaza ridicarea din pat Luni diminiata aceste efecte? Fie ca “prindem” somnul odihnitor, fie ca preferam sa ne eliberam renuntand la el, efectele actiunilor noastre ne urmaresc ca o umbra!

Socializarea

Suntem fiinte sociale si pentru fericirea personala este important sa ne simtim confortabil acolo unde ne este tribul(munca, scoala, acasa). Oamenii de stiinta spun ca trebuie sa ne asiguram ca avem un loc al nostru bine definit in comunitatea cu care interactionam, acest lucru ne ofera stabilitate mentala. Discutiile cu colegii sunt o parte importanta a pregatirii pentru o saptamana de lucru. In functie de ce lasam sa ne afecteze, pot fi barfe sau pot fi discutii cu caracter sanatos. Aceste conversatii ne pot ridica moralul sau ne pot demoraliza. Un gand care a atins o coarda sensibila la un moment dat, ne poate afecta o saptamana intreaga! Depinde de noi ce selectam sa auzim, ce lasam sa ne afecteze!

Schimbarea

Luni nu este mai stresanta sau mai deprimanta decat celelate zile. Daca suntem intrebati ce zi ne place, vom spune Vineri. Vineri se evidentiaza ca fiind mai usoara sau placuta pentru ca anticipam sfarsitul de saptamana care vine cu evadare, libertate. Daca vom fi intrebati ce zi este mai dificila, neplacuta, raspunsul va fi Luni. Motivul este schimbarea ce se petrece la nivel emotional: Zile de weekend -fericire, zile de munca – nefericire. Schimbarea tine de intelegere sau motivatie, acestea sunt atribute personale. Nu Luni este dificila, ci incarcatura emotinala pe care noi o atribuim inconstient acestei zile.

Ne facem singuri rau cand ar trebui sa ne facem bine

La sfarsit de saptaman avem tendinta de a manca, de a bea sau de a fuma mai mult. Aceste excese, si altele, pot fi motive suficiente pentru a avea o stima de sine scazuta. Ne putem simti mai grasi, nesanatosi, lipsiti de energie sau plini de vicii. Prin urmare, vedem in ziua de Luni, acea zi perfecta in care putem incepe schimbarea pe care o amanam de ceva timp. Este mai probabil sa luam in considerare aceasta zi decat oricare alta. Acel…”Voi incepe de Luni!” Desi dorim sa facem schimbari pozitive constiente, la nivel inconstient “stim”  ca tot acest mecanism al schimbarii solicita efort si dedicatie din partea noastra. In felul acesta adaugam o bila neagra acestei zile. Deoarece este mai usor sa ne uitam in afara si sa cautam un tap ispasitor, sa arucam vina pe cineva sau ceva, decat sa devenim constienti de propriile esecuri sau reusite. In felul acesta ajungem sa gandim: Luni este….blah!

Iti place jobul tau?

Potrivit unui sondaj masiv efectuat de Gallup, 70% dintre oameni urasc sau, cel putin, sunt “complet dezamagiti” de locul lor de munca. Oricine poate intelege ca acest aspect contribuie intr-o masura mare la dezamagirea cu care ne incepem munca Luni. Sentimentele de depresie si anxietate incep inca de Duminica seara si aduc cu ele o zi de Luni neproductiva si apasatoare.

In acest caz, ca in toate cazurile cu care ne confruntam, avem posibilitatea de a alege, de a schimba cea ce ne aduce disconfort si odata alegerea facuta, ne asumam responsabilitatea faptelor noastre. Sau contiuam sa credem ca asa este viata, o serie de “intamplari”, o soarta misterioasa pe care nu o putem controla.

Fiecare dintre noi in parte reprezinta o fiinta complexa, alcatuita din planuri care corespund unei anume ierarhi, care functioneaza dupa un anume tipar. O asemenea fiinta isi gaseste echilibrul cand stie sa raspunda constient fiecarui stimul. Prin urmare ne putem modifica perceptia despre ziua de Luni sau viata, atunci cand vom avea curajul sa incercam o adordare diferita ori de cate ori o situatie nu ne place. Reactiile comportamentale puternic automatizate prin constientizare pot fi inlaturate. Constientizarea ne da posibilitatea de a gandi inainte de a reactiona, inainte de a raspunde asa cum ne-am obisnuit. Astfel, schimband felul in care ne raportam la ziua de Luni, la noi sau la viata, ignoranta noastra se modifica.  Constientizarea, presupune credinta ca felul in care gandim poate fi modificat! Prin schimbarea gandirii, nu doar ziua de Luni este vazuta altfel, prin schimbarea gandirii ne schimbam viata!

 

Cu multa sinceritate,

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.com 

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

4 + 3 =