Asa cum o fiinta gandeste in inima sa, asa este ea?

In cartea „As a man thinketh” (1902) Allen James, scriitor filosofic britanic, pionier al miscarii pentru dezvoltare personala si auto-cunoastere, demonstreaza ca marile adevaruri sunt simple si usor de exprimat.

Titlul este parte dintr-un citat din biblie – „As a man thinketh, so he is”, dar in ciuda acestui fapt cartea nu are tenta religioasa, ci mai degraba una spirituala. Ea dezvaluie un adevar cu care majoritatea suntem de acord: Puterea personala se afla in interiorul mintii, iar aceasta putere ne face stapanii propriului destin!

Fiecare gest, fiecare actiune, fiecare fapta… totul izvoraste din samanta numita gand pe care mai intai o plantam in interiorul nostru si fara de care nu ar putea exista o manifestare exterioara, nimic.

Thought in the mind hath made us,
What we are.
By thought was wrought and built.
If a man’s mind
Hath evil thoughts, pain comes on him
as comes
The wheel the ox behind. . .
‘If one endure
In purity of thought,
joy follows himbil
As his own shadow sure

– ALLEN JAMES –

Pentru a scoate in evidenta importanta gandurilor, Allen propune sa ne imaginam mintea ca fiind o gradina. Ar putea gradinarul sa culeaga fructe, legume sau flori din gradina sa daca nu ar avea grija sa o sape, sa o cultive, sa o ude si sa o feresca de buruienile distrugatoare? La fel se petrec lucrurile si cu mintea noastra. Sa lasi gandurile sa zboare de colo-colo ca un balon purtat de vant, este ca si cum ai lasa gradina neingrijita!

Un caracter nobil sau unul josnic sunt rezultatul natural al procesului gandirii, ele nu sunt simple intamplari. Efortul pe care-l depunem in modelarea gandurilor au ca rezultat caracterul cu care ne prezentam in fata noastra, a tuturor persoanelor pe care le intalnim in decursul vietii si circumstantelor acesteia. Suntem proprii nostri creatori! Gandurile sunt resursele cu ajutorul carora ne putem valorifica viata sau o putem distruge. Tu si eu in aceeasi masura, suntem stapanii propriilor ganduri prin intermediul carora devenim cine alegem sa fim.

Gandurile cele mai intunecate si comportamentul degradant sunt rezultatul interpretarii nefericite a puterii cu care am fost inzestrati!

Doar atunci cand vom cauta in adancul sufletului nostru, unde se gaseste legatura cu Fiinta, vom intelege ca suntem creatorii propriului destin si singurii respunsabili de realitatea in care traim. Printr-o atenta observare a gandurilor putem ajunge sa schimbam situatii nefavorabile in oportunitati, circumstante stresante sau dificile in veritabile lectii de viata. Urmareste cu interes efectele pe care gandurile le au asupra ta si a celor din jur! Straduieste-te sa faci acest lucru chiar si in cele mai banale dintre zile! Asa vei constientiza permanenta efectului Karmic, sau legea cauzei si efectului care guverneaza totul.

Omul este o fiinta superioara intr-o continua evolutie. El este condus de circumstante atata timp cand se lasa convins de ideea ca este creatorul conditiilor exterioare si se raporteaza la acestea cand cauta multumire sufleteasca sau fericire. Evolutia sa atinge punctul maxim doar atunci cand omul cauta Fiinta, atunci cand priveste in interiorul lui si de acolo se raporteaza catre exterior.

Gandurile care ne-au cladit caracterul ne-au adus in punctul unde ne aflam. In acest caz nu se poate vorbi de sansa sau noroc! Viata este rezultatul unei legi care nu greseste nicidata! Adevarul acesta este valabil atat in cazul celor care se simt in armonie cu viata lor cat si al acelora care nu simt deloc acest sentiment.

Practicand meditatia, auto-controlul sau purificarea spiritula ajungi sa traiesti in clipa prezenta, ajungi sa fii contient. Si vei dobandi ceea ce doar putini posedam si toti ne dorim; Cunosterea de sine. Atunci ai posibilitatea sa observi ca toate circumstantele se modifica in functie de starea mentala in care alegi sa te gasesti intr-o clipa sau alta.

Atragi doar ceea ce porti in suflet si poti exprima doar ceea ce exista in propria constiinta! Nimeni nu ajunge la carciuma din intamplare sau la biblioteca condus de tirania sortii! Nimeni nu devine criminal peste noapte sau geniu. Circumstantele nu-l creaza pe om, ele pun in evidenta ceea ce este el in sufletul lui!

Suntem cu totii nerabdatori sa ne imbunatatim situatia de viata in care traim, si acesta este un rationament sanatos! Dar cati dintre noi am avut in intentie sa ne imbunatatim personal mai intai? Divinitatea care ne modeleaza idealurile se gaseste in noi insine! Atata timp cat vom cauta aceasta divinitate privind catre cer, cautarea va fi nesfarsita. Atunci cand vom privi catre noi insine, cautarea va lua sfarsit!

Oricine a realizat ceva maret in decursul vietii a invatat, mai intai, sa faca multe sacrificii personale pentru a-si atinge obiectivele. Oricine a ajuns sarac lipit pamantului, se gaseste in aceasta situatie calauzit de propriile stari de indolenta, stres, alegeri iresponsabile sau ingrijorari nefondate, de cele mai multe ori. Toate aceste stari mentale negative, atrag in viata noastra doar circumstante negative care ne impiedica sa iesim din nefericita nonexistenta.

Here is a rich man who is the victim of a painful and persistent disease as the result of gluttony. He is willing to give large sums of money to get rid of it, but he will not sacrifice his gluttonous desires. He wants to gratify his taste for rich and unnatural viands and have his health as well. Such a man is totally unfit to have health, because he has not yet learned the first principles of a healthy life.

As a man thinketh
– ALLEN JAMES –

Este confortabil pentru orgoliul nostru personal sa credem ca suferinta pe care o induram se datoreaza faptului ca suntem oameni buni luati drept prosti sau ca suferim din cauza altora. Cand te gasesti in asemenea situatii, intreaba-te sincer daca ai inlaturat din mintea ta fiecare gand bolnavicios, daca gandurile tale sunt compasionate sau sufletul iti este curat? Iesit din ignoranta, deruland firul povestii, vei realiza ca exista o Lege Universala, impartiala, care ne guverneaza pe toti si care ofera bine cand faci bine si ofera rau cand faci rau! Ceea ce oferi, primesti la schimb! Ceea ce semeni, culegi!

Prin urmare suferinta este Intotdeauna rezultatul unei gandiri rudimentare sau negative, a unui singur gand gresit care nu poate avea decat o directie gresita! Suferinta este un semnal ca te indepartezi de tine, ca nu te gasesti in armonie cu tine insuti. Cand nu poti elimina aceasta suferinta, poti face din ea o lectie de viata care nu te va lasa sa repeti aceeasi greseala a doua oara. Poti alege sa te preocupi de ceea ce-ti provoaca suferinta si sa elimini cauza sau poti continua sa te plangi, sa te complaci in situatia respectiva sau sa ridici din umeri consolandu-te cu gandul ca „asa este soarta”!

Cauta cu orice pret sa te salvezi de fiecare gand negativ care-ti trece prin cap! Aminteste-ti ca pentru a avea grija de tine si sanatatea ta, este important sa te ingrijesti de gandurile tale!

Viata pe care o traiesti reflecta pe chipul tau, ca o oglinda, gandurile dupa care ai decis sa o ghidezi. Cei care si-au trait viata in mod onest, in simpatie fata de ei si semenii lor, varsta lasa pe fetele acestora riduri fine dar si multa tandrete, vocea le este calma iar sufletul este compasionat. Acestia ajung sa moara pasnic, asa cum au trait! Pe de alta parte cei care au ales sa traiasca egoist, nedemn, compromitator, varsta va lasa urme adanci pe fata si in sufletul lor. Acestia ajung sa moara in agonie, bantuiti de o boala fizica sau mentala, asa cum au trait!

Cele doua stiluri de viata sunt la un gand distanta unul de altul!

Cu alte cuvinte, este fundamental sa intelegem ca toate realizarile sau esecurile pe care le-am avut si le vom avea, fiecare moment de tarie sau slabiciune pe care l-am trait si le vom tari, toate gandurile pure sau impure pe care le-am gandit si le vom gandi, au fost ale noastre si vor ramane ale noastre, mereu. Odata cu intelegerea acestor principii invatam sa ne asumam responsibilitatea pentru propria conditie in care ne ducem existenta, pentru fericirea sau nefericirea care se naste din noi. Pentru ca asa cum gandesti, asa se intampla! Si asa cum vei gandi asa va deveni!…Totul/Intotdeauna.

Tu poti sa realizezi absolut orice doresti, singura conditie este sa-ti ridici nivelul constiintei. Acest gen de realizare necesita un efort continuu pe plan intelectual si spiritual. Daca esti sincer cu tine cand pui in balanta viata vei vedea clar; daca realizarile tale sunt mici, sacrificiile au fost pe masura!; daca ai realizat multe, sacrificiile au fost multe!; iar daca realizarile tale sunt marete, sacrificiile au fost extraordinare!

Indrazneste sa visezi maret! Cu cat te adancesti mai mult in acest vis cu atat mai repede iti va deveni realitate. Viziunea ta este promisiunea a ceea ce vei deveni! Gandurile sunt semintele din care creste realitatea! Oricare este conditia ta actuala o poti schimba, o poti ridica sau poti alege sa ramai unde esti. Totul depinde de tine, mai exact de cum alegi sa gandesti, de idealurile care-ti calauzesc drumul si de valorile cu care ai decis sa te identifici.

Logica acestei carti este, pentru mine, incontestabila: omul nu poate exprima decat ceea ce este in propria lui fiinta!

Este important sa intelegem ca nu exista rezultate fara eforturi! Puterea efortului este masura rezultatului! Norocul nu exista! Iar sansa o ai daca o creezi!

Cu multa sinceritate,

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

one × 3 =