Cauza principala a emotiilor negative, factorul principal care predispune o persoana la blamare, la manie si la resentimente, frica si indoiala, invidie si gelozie, este inabilitatea de a ierta pe cineva care ne-a ranit in vreun fel.

Este bine sa intelegem, inca de la inceput, ca noi suntem singurii responsabili de existenta acestor emotii negative. Le intarim puterea ori de cate ori vorbim sau ne gandim la ele. Prin urmare uita-le, inlocuieste-le cu acceptare, intelegere si iertare.

Imagineaza-ti cat timp si cata energie consumi gandindu-te la ceva ce s-a intamplat in trecut? Nu iese nimic bun daca te lamentezi in legatura cu trecutul! Eu sunt recunoscatoare tuturor celor care m-au ranit intr-un fel sau altul pana acum sau situatiilor dificile de viata mea pentru ca m-au facut mai puternica si mai experimentata in prezent. Schimba-ti modul de a gandi si iti poti transforma radical viata!

Inceputurile acestor sentimente se instaleaza inca din frageda copilarie prin criticismul distructiv. De fiecare data cand suntem criticati reactionam prin a adopta o aditudine defensifa. Atunci cand situatii de genul acesta se repeta ele devin obiceiuri. Astfel dezvoltam deprinderea de a raspunde cu manie oricarei situatii dezamagitoare sau frustrante. Este important, pentru fiecare dintre noi, sa învatam sa renuntam la frustrarile din copilarie, pentru a nu ajunge la maturitate cu o cantitate uriasa de experiente neiertate. Iar daca am ajuns la o varsta indepartata de copilarie, si suntem inca bantuiti de himerele trecutului, este important sa constientizam acest sistem de credinte, sa-l intelegem si apoi sa-l eliminam, pentru a nu ne ingreuna viata.

Partea buna a lucrurilor consta in faptul ca emotiile negative pot fi inlaturate atata timp cat constientizam ca ele au la baza premize false. Acest lucru este posibil prin deprinderea unor abiltiati noi, modalitati noi de gandire pozitiva si constructiva.

Una dintre cele mai puternice metode de eliberare pe care o poti adopta este aceea de a ierta pe toata lumea care te-a ranit in vreun fel. Prin eliberarea si iertarea celeilalte persoane mintea ta te va ierta si te va elibera pe tine insuti. De aceea, cele mai importante religii ale lumii accentueaza importanta acestui act ca fiind primul pas catre clementa, urmata apoi de beatitudinea mintii.

Imagineaza-ti cum te-ai simti daca nu ai fi mânios pe nimeni? Imagineaza-ti ca esti o persoana pozitiva, optimista, amabila, cu un nivel înalt de respect personal, compasionata. Închipuie-ti ca esti o persoana calda, prietenoasa, iubitoare, plina de calm si pace interioara. Toate acestea sunt posibile daca accepti sa devi acea persoana blanda, iertatoare. Iar tu sti ca asa esti in sufletul tau!

Prin contrast, aminteste-ti cum te simti cand refuzi sa ierti? Aceasta emotie negativa reprezinta punctul de plecare al tuturor problemelor majore cu care ne confruntam: stres, anxietate, boli mentale si fizice, tensiuni inutile in relatii. Refuzul sau imposibilitatea eliberarii acestor energii negative te vor tine captiv. Eliminarea lor reprezinta sfarsitul suferintei. Aceasta este alegera pe care doar tu o poti face! Nu are nicio legatura cu o alta persoana sau situatie!

Cand cineva ne raneste sentimentele avem tendinta de a nu ierta respectiva persoana din convingerea falsa ca daca facem acest lucru, de fapt, o favorizam, o lasam sa scape usor. Identificam intreg fenomenul cu tolerarea comportamentului! Iar aceasta este o cutuma daunatoare! Cand ramai suparat pe cineva, ori de cate ori te gandesti sau auzi numele acelei persoane redevi prizonierul ei prin controlul emotional pe care il detine asupra sentimentelor tale. De aceea prin iertare te eliberezi pe tine, apoi ai posibilitatea sa eliberezi si cealalta persoana!

Iertarea este la indemana noastra mereu. Aminteste-ti intotdeauna ca un gand pozitiv anuleaza un altul negativ! Un exemplu care mi-a placut tare mult si pe care-l folosesc des este:

„Il/o iert pentru tot si ii doresc numai bine. Sunt raspunzator. Nu ar fi trebuit sa intru in aceasta situatie de la început sau sa raman in imprejurarea respectiva atat de mult. Nu ar fi trebuit sa fac ce am facut. Il/o iert complet si il/o las sa plece.”

Foloseste propriile tale cuvinte cand initiezi acest proces, cuvinte care-ti vin in minte si pe care le simti sincere.

„Sunt raspunzator!” aceste cuvinte au puteri magice daca le rostesti din suflet, sincer. Ele anihileaza sentimentul de furie. La inceput sunt greu de rostit, vei considera ca este dificil sa ierti. In special cand ti-ai construit toata viata in jurul necazurilor. Vei simti ca nu mai ai ce vorbi daca nu te plangi de familie, de copii, de relatie, de job sau prieteni. Dar, dupa ce vei lua inima in dinti si vei face primul pas te vei simti la inceput mai usurat apoi mai fericit si entuziasmat.

Conform lui Brian Tracy, speaker motivational si scriitor, exista patru categorii de oameni pe care trebuie sa-i iertam daca dorim sa atingem fericirea si linistea mintii, daca dorim sa ne schimbam viata.

Din prima categorie face parte familia.

Iarta-ti parintii chiar daca nu mai sunt in viata. Daca au fost buni cu tine, te-au iubit mereu iar tu esti multumit cu totul, multumeste-le si ureaza-le doar bine. Daca nu ii poti ierta pentru tot pune-te in pielea lor si aminteste-ti ca nu sti care au fost motivele, conditiile si situatiile de atunci. Fii recunoscator pentru faptul ca ti-au dat viata si asa cum au putut te-au adus in punctul in care esti acum. Nu te plange niciodata de parintii tai! Daca nu ai puterea sa-i ierti aminteste-ti ca vei continua sa te vezi ca o victima si vei bloca sansa de a deveni o persoana adulta complet functionala! Nu cred ca mai are rost sa luam in calcul faptul ca vei ramane marcat mult timp daca acestia nu mai sunt si tu nu i-ai putut ierta! La fel se petrec lucrurile cu fratii sau surorile tale, verisorii sau unchii.

O a doua categorie sunt persoanele apropiate.

Aici incadram persoanele din relatiile apropiate care nu au mers, cum sunt casatoria, fosti iubiti, cel mai bun prieten, prietenii in general. Frustrarile lasate de aceste relatii neiertate sunt amenintatoare pentru linistea si respectul personal care se pot intinde pe ani intregi. Iarta pentru a face sa dispara emotia negativa atasata situatiei!

In a treia categorie ii grupam pe toti cei care te-au ranit in decursul vietii tale.

Iarta-i si lasa-i in pace! Iarta acea persoana ori de cate ori iti vine in minte o situatie neplacuta si pana la urma orice urma de negativism va disparea.

Ultima dar nu cea din urma este propria persoana.

Iarta-te pentru toate lucrurile lipsite de sens si judecata pe care le-ai facut vreodata. Este inutil sa te simti vinovat pentru ceva care s-a pertecut in trecut. Nu il poti schimba. Atunci ai procedat cum ai putut mai bine, acum esti o persoana care a evoluat spiritual, a acumulat cunostinte noi dupa care isi ghideaza viata. Dovedeste-ti acest lucru! Iarta pe toata lumea, fara exceptie. Nu ingaduii nimanui sa-ti saboteze viata!

In fiecare clipa ai la dispozitie doua posibilitati cu ajutorul carora poti aborda viata: o posibilitate pozitiva si plina de intelegere, aceptare, compasiune si o alta negativa incarcata cu ura, dusmanie, frustrare. Una te dirijeaza catre lumina, fericire si implinire, alta te conduce catre limitari de tot felul, nedreptate.

Cauta sa faci alegeri intelepte! Elibereaza-te prin Iertare!

Cu sinceritate,

 

 

 

 

Photo source: Unsplash, Jamie Han

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

four × three =

Articole recente