Una dintre cele mai des întâlnite emoții este regretul. Este cea mai comuna emoție negativă. Începem să exprimăm regretul la vârsta de doi ani, atunci când rostim „Dacă  …” Și după aceea continuăm. Acest sentiment aduce cu el suferința dar și posibilitatea de a îndrepta anumite aspecte ale vieții. Fiecare dintre noi avem regrete! Regretăm anumite decizii pe care le-am luat, anumite acțiuni egoiste care ne-au rănit pe noi sau pe cei apropiați nouă, regretăm ca nu am făcut la timp sau deloc, o anume acțiune care ne-ar fi putut schimba viața. Cele mai mari și dureroase regrete sunt cele provocate de dragoste, de timpul nostru limitat pe care-l irosim cu indiferență, regretăm deciziile pe care le-am făcut în legătură cu cariera sau educația noastră. Regretăm profund când un părinte sau cineva drag moare și nu i-am spus că-l iubim sau că-l iertăm.

Sentimentele de regret pot rezulta din analizarea multor decizii din trecut și din convingerea că am fi putut avea un rezultat mai bun dacă am fi făcut o altă alegere, atunci. Să fim sinceri cu noi, acum! Mai contează? A trecut, și nu mai putem face nimic în această privință. Ceea ce va face diferența din acest moment este modul în care privim regretul, deoarece acesta poate aduce o profundă și semnificativă schimbare în viața noastră, acum și în viitor. Este important să ne amintim că regretul devine toxic când facem din el o obișnuință. Când rămânem blocați pe un eveniment regretabil și lăsăm toată amărăciunea acelei întâmplări să ne macine liniștea interioară, fără să tragem o învățătură de minte.

Regretul vine însoțit de alte emoții negative cum ar fi vinovăția, dezamăgirea, vina, frustrarea. Începem să credem despre noi că dacă am făcut o faptă rea suntem în esență oamenii răi. Din cauza acestor sentimente nesănătoase ajungem să nu avem încredere în noi, iar acest lucru  ne conduce la a face și mai multe greșeli, de unde rezultă mai mult regret. Prin urmare, când ne încearcă sentimentul copleșitor al regretului, în loc să ne lăsăm doborâți de durere așa cum obișnuiam, să schimbăm atitudinea. Cu puțină maturitate din partea noastră putem vedea regretul ca un semn că suntem atenți la propriile comportamente, că acum ne putem vedea propriile probleme. Pasul următor ne întrebăm ce putem face diferit. Este important să învățăm că nimic nu este permanent, că totul poate fi schimbat dacă ne schimbăm atitudinea mintii. Cele mai multe dintre regretele noastre pot fi corectate dacă ne asumăm responsabilitatea și angajamentul de a face ceva în această privință. Este garantat faptul că regretul încetează să ne chinuie sufletul și mintea când decidem să facem ceea ce ne stă în putință pentru a-l repara.

Regretul ne face slabi, ne descurajează și ne ține prizonieri într-un trecut care nu mai poate fi schimbat sau ne poate împinge la acțiune. Oportunitatea care a existat înainte și de care nu am profitat este pierdută dar să nu uităm de bunătatea potențială pe care o deține prezentul. Dacă atunci am ales să închidem ochii și să trecem mai departe, dacă am ales să învinuim pe altcineva pentru a ne fi mai comod cel puțin acum putem face lucrurile diferit. Am ales greșit cândva! Suntem ființe omenești supuse greșelii dar, în același timp, suntem ființe raționale! Și când raționăm, înțelegem că un regret bun ne face să recunoaștem că suntem oamenii buni și că putem face lucruri rele dar că aceste acțiuni nu definesc întreaga noastră personalitate. Orice acțiune este rezultatul mai multor factori: emoții și gânduri, circumstanțe, o acțiune proastă poate fi rezultatul unei incapacități momentane de a face diferența între bine și rău. Dar când ceața minții se ridică, recunoaștem ca ceea ce am făcut greșit poate fi îndreptat și acționăm în consecință. Regretul bun este o formă de înțelepciune!

Regretul este o emoție negativă care are impact asupra satisfacției vieții. Cu toate acestea, ea poate deveni pozitivă dacă o privim în mod corespunzător. Regretul poate duce la o analiză retrospectivă care ne  ajută să înțelegem motivul pentru care am acționat așa cum am făcut-o. Regretul sănătos poate alimenta dorința de schimbare, poate deveni o invitație pentru trezire. Prin înțelegerea gândurilor și acțiunilor anterioare, putem:

  • Să simțim mai puțină durere, mai puține remușcări și condamnări.
  • Să ne schimbăm gândurile ceea ce va duce la un alt rezultat acum sau în viitor.
  • Învățăm din greșeli să luăm decizii mai bune, să creștem mai puternici.

Dacă lăsăm regretul să ne consume, cum mai putem îndrepta ce poate fi îndreptat? Mintea blocată de regretul “dacă aș fi făcut altfel…” nu poate găsi soluții. Pentru a elibera mintea este important să înțelegem că sunt anumite evenimente pe care nu le putem controla, pe care le putem doar accepta. Viața are regretele ei, nu se poate altfel! Prin asumarea responsabilității putem diminua efectele nedorite ale acțiunilor noastre regretabile din trecut și viitor. Să privim regretul ca un educator care ne-a învățat o lecție, care ne-a arătat cum să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe ceilalți, cum putem deveni mai buni decât am fost până acum.

Dacă dorim să ne eliberăm de sentimentele dureroase ale regretului este necesar să acționăm în a le îndrepta. O metodă benefică este să cerem scuze sincer acelora pe care i-am rănit. Să iertăm! Să ne iertăm pe noi pentru ceea ce am făcut regretabil. Dacă suntem în stare să ne iertăm pe noi înșine, cu siguranță vom putea ierta în mod corespunzător celelalte ființe. Dacă nu putem depăși anumite sentimente de vinovăție, încercăm să discutăm aceste probleme cu alții și să vedem dacă motivele sunt într-adevăr valabile.

Dintre toate cuvintele triste pronunțate de noi, locul fruntaș îl ocupă regretul: Dacă aș fi…! Și la ce bun! Regretul este doar o risipă de energie psihica, pe care cu greu o putem câștiga. Regretul este un mecanism emoțional uman. Prin urmare, depinde întotdeauna de noi dacă rămânem prizonierii regretelor trecute fără să căutăm să le înțelegem, să le acceptăm, făcând din regret un obstacol bolnăvicios. Sau ne străduim pentru o viața mai buna în care regretul ne amintește că timpul nostru este prețios și că oportunitățile sunt tranzitorii. Dacă depunem puțin mai mult efort regretul unui eveniment trecut poate fi schimbat, nu și evenimentul acela. Înțelepciunea constă în a cunoaște diferența!

Oprește-te o clipă și reflectează asupra modului în care ai trăit regretul pana acum! Te întristează! Ți-ar plăcea să trăiești așa mereu? Amintește-ți cu duioșie că viața îți aparține! Învață să trăiești conștient!

 

Cu multa sinceritate,

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

four × four =