O poveste ne poate schimba viata!

A fost odata ca niciodata un cersetor care incerca fara succes sa-si adune putina mancare pe care o primea, pentru zile si mai negre decat cele pe care le traia. Tot ce agonisea in decursul unei zile, dimineata disparea. Neintelegand cine ar putea sa fure de la un om amarat cum era el, a decis intr-o zi sa stea de veghe si sa-l prinda pe hot. Zis si facut! Cum sta el pitit intr-un loc ferit pentru a nu fi vazut si astepta, vede un soarece care se indrepta catre hrana lui.

 • De ce furi de la mine, zise cu uimire cersetorul. Eu sunt un om fara adapost si abia am cu ce-mi duce zilele. De ce nu mergi sa furi de la cei mai instariti ca mine? Ei nu vor simti lipsa, asa cum o simt eu!

Soarecele se aseza in fata cersetorului si-i zise:

 • Este scris in destinul tau sa nu poti poseda mai mult de opt obiecte. Indiferent cat de mult vei cersi pentru a agonisi, asta este tot ceea ce poti avea.

Cersetorul uimit de cele auzite, intreba:

 • De ce am eu acest crud destin?

Iar soarecele raspunse:

 • Nu stiu, ar trebui sa mergi in cautarea lui Buddha pentru a afla raspunsul.

Nedumerit de cele auzite cersetorul o porni in cautarea lui Buddha. Si merse cale lunga, pana ce se lasa intunericul si incepu sa simta oboseala. In departare se vedea o casa mare si frumos luminata in care locuiesc oameni instariti, si decise sa-si incerce norocul. A batut la usa si a intrebat daca ii este permis sa innopteze in casa lor doar o seara. Stapanii casei l-au lasat sa intre si apoi l-au intrebat:

 • Tinere, de ce calatoresti asa de tarziu, poate fi periculos?

Si el raspunse:

 • Am o intrebare pentru Buddha si doresc sa ajung cat mai degraba.

La auzul acestor vorbe, gazda spuse:

 • Noi avem o fiica de 16 ani care nu poate vorbi de la nastere. Crezi ca l-ai putea intreba pe Buddha ce putem face pentru a-i putea auzi glasul?

Cersetorul ii asigura ca atunci cand il va intalni pe Buddha il va intreba. Multumindu-le pentru gazduire, merse la culcare iar a doua zi o porni la drum.

Tot mergand si mergand, ajunse la poalele unor munti inalti. In timp ce inainta anevoios intalneste un vrajitor care-si cara dupa el toate bunurile agonisite. Acesta decide sa-l ajute pe tanar sa treaca dincolo de munti. In timpul calatoriei, vrajitorul il intreba pe cersetor:

 • De ce te-ai incumetat sa treci acesti munti atat de mari?
 • Eu merg sa-l intreb pe Buddha despre soarta mea, zise el.

La auzul acestor cuvinte vrajitorul zise:

 • Ai putea, te rog, sa-l intrebi din partea mea ceva? Incerc sa ajung in paradisul cerurilor de o mie de ani. Potrivit invataturilor mele ar trebui sa pot merge pana acum. Il poti intreba ce trebuie sa fac sa ajung in rai?

Ajungand deja pe cealalta parte a muntilor, tanarul cersetor multumi vrajitorului si-l asigura pe acesta ca nu va uita rugamintea sa. Apoi pleca, mai departe, la drum.

Si merse, si merse pana intalni un rau urias, aproape imposibil de trecut. Cersetorul sta pe marginea raului si cauta o solutie salvatoare cand, deodata, aparu o broasca testoasa uriasa care se oferi sa-l ajute sa treaca pe malul celalalt. Pe masura ce inaintau, broasca se incumeta si-l intreaba pe tovarasul ei de drum:

 • Dar tu, unde te duci?
 • Eu merg sa-l intreb pe Buddha despre soarta mea, size el.
 • O, ai putea sa pui o intrebare lui Buddha din partea mea? De 500 de ani vreau sa devin un dragon, si conform invataturilor mele ar fi trebuit sa o pot face pana acum.

Ajunsi pe celalalt mal, tanarul asigura broasca testoasa ca nu va uita rugamintea ei, ii multumeste pentru ajutor si pleaca mai departe.

Intr-un final cersetorul ajunge sa-l intalneasca pe Buddha. Fiind multi doritori in locul unde era Buddha, si toti aveau cate ceva de lamurit, acesta spune ca poate sa raspunda doar la trei intrebari, pentru fiecare persoana in parte.

Tanarul cersetor era atat de nedumerit. Ce putea face, el are de pus patru intrebari. Si se gandeste cu atentie. Si-si spune plin de compasiune in mintea sa: Broasca testoasa a trait 500 de ani incercand sa devina dragon. Vrajitorul a trait 1000 de ani incercand sa ajunga in rai. Si tanara copila care va trai toata viata in imposibilitatea de a vorbi. Apoi se uita catre el si-si zice: eu sunt doar un cersetor amarat, fara casa si fara rost in lume. Ma pot intoarce acasa si pot continua sa traiesc din cersit, ei sufera mai mult ca mine, durerea lor este mult mai coplesitoare. Cu inima plina de compasiune, el decide sa-l intrebe pe Buddha cum poate fi rezolvata problema copilei, problema vrajitorului si problema testoasei.

Asa ca-l intreba pe Buddha, iar acesta raspunse:

 • Broasca testoasa nu doreste sa-si paraseasca cochilia. Atata timp cat nu va dori sa paraseasca confortul carcasei ei, nu va putea sa devina ceea ce doreste ea sa fie, un dragon. Vrajitorul nu se desparte niciodata de pretioasele lui bunuri agonisite cu mare truda, iar acestea sunt ca o ancora pentru el. Atasandu-se de lucruri in felul acesta nu va putea niciodata sa ajunga in paradisul mult visat. Iar fata va vorbi cand va ajunge sa-si cunoasca sufletul pereche.

Tanarul cersetor ii multumi lui Buddha si pleca spre casa pe aceasi carare. Mai intai a intalnit broasca testoasa si i-a zis:

 • Daca doresti sa devii dragon, iesi din confortul carcasei tale.

Broasca isi scoase carapacea si deveni, deodata, un dragon mare si puternic, asa cum visase. In carapace se gaseau perle pretioase, descoperite doar in adancurile marilor. Broasca lua aceste perle si le inmana cersetorului, multumindu-i pentru bunatatea lui. Apoi zbura in inaltul cerului. Iar tanarul pleca mai departe.

La poalele muntelui ii intalneste pe vrajitor, si-i spune:

 • Daca doresti sa ajungi in imparatia cerurilor, renunta la atasamentele fata de bunurile tale.

Auzind aceste vorbe, vrajitor ii datu cu bucurie cersetorului bunurile sale, multumind-ui pentru sufletul lui bun. 

Avand acum mai mult decat sperase vreodata sa aiba, tanarul pleca spre casa celor care-l gazduisera. Cand a ajuns in casa lor, le zise:

 • Buddha a zis ca fata dumneavoastra va vorbi atunci cand isi va intalni sufletul pereche.

In acest timp fata care venea catre ei grai pentru prima data:

 • Acesta este tanarul care a innoptat la noi?

Aceasta poveste ne spune atat de multe lucruri, atat de multe lectii pretioase despre viata! Una dintre cele mai importante lectii demne de urmat se refera la atasamentele pe care le avem pentru bunurile materiale pe care le dobandim cu multa sudoare si sacrificiu. Daca dorim sa devenim un dragon, daca dorim sa atingem starea de fericire la care visam trebuie sa renuntam la zona noastra de confort si la atasamentele de tot felul pe care ni le satisfacem cu sacrificii mari. Daca dorim sa gasim dragostea adevarata, este important sa devenim o fiinta plina de compasiune, intelegere si acceptare.

Cand ne gasim intr-o situatie dificila in viata, rataciti in probleme imaginare, sa ne amintim ca exista pe aceasta lume atat de multa suferinta. Atat de multe fiinte care nu au in viata atat de multe oportunitati ca noi, care traiesc mult mai rau decat ne imaginam.

Judecand cu constiinta treaza, constienti de noi insine, vom realiza cat de nesemnificative sunt multe dintre problemele noastre. Vom realiza ca nu este sfarsitul lumii.

Daca dorim sa dam o mana de ajutor celor mai nevoiasi decat noi, daca dorim sa ajutam dezinteresat sau sa devemin o persoana mai buna decat am fost ieri, vom realiza cu usurinta ca viata noastra isi poate schimba radical cursul. Ceea ce unii dintre noi numim Buddha, Dumnezeu sau Energie creatoare, ne va rasplati asa cum nu am visat ca este posibil! Tot binele pe care-l faci in lumea asta, se va intoarce la tine inzecit. Acest minunat Univers este guvernat de legea dreapta a cauzei si efectului. Ceea ce oferim din interiorul lumii noastre catre lumea exterioara, asta primim! Eu sper doar sa avem intelepciunea de a verifica adevarul acestor invataturi!

Daca vom urma didactica …. vom putea ajunge cu usurinta cine suntem destinati sa devenim.

Daca acum treci printr-o situatie dificila din care crezi ca nu mai iesi, reflecteaza cu luare aminte la invataturile acestei povesti! Eu sper sa te poata inspira si ajuta!

 

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Cu multa sinceritate,

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

3 − 2 =