Cauza principală a anumitor dificultăți psihologice este adesea un secret de familie care provoacă rușine sau vină. Aceste sentimente ne pot afecta puternic sănătatea mentală, pot afecta bunăstarea emoțională a membrilor familiei. Secretele de familie sunt poveri invizibile. Le poți simți, dar natura lor ascunsă le face imposibil de procesat. Secretul prin natura sa implică lipsă de încredere, ceea ce poate alimenta frica și anxietatea care, în cele din urmă, pot duce la disfuncții în rândul familiei sau la tulburări psihice. Dacă sunt secrete legate de aspecte grave sau perverse, ele pot provoca depresie intensă, inexplicabilă, manie sau un fel de nevroză sau psihoză. Secretele despre care nu putem vorbi, cum ar fi moartea, un viol sau adopția, rămân neumanizate, și devin exact acele aspecte din noi de care nu ne vom putea vindeca. Iar o rană atât de profundă se transmite din generație în generație până când unul dintre membrii ajunge să o vindece.
Cu toții avem secrete! Este necesar ca anumite detalii să nu ajungă la urechile altora, sunt anumite aspecte ale existenței noastre pe care preferăm să le ținem secret și este în regulă să fie așa. Însă sunt acele secrete tulburătoare care ajung să ne preocupe, din punct de vedere cognitiv, foarte mult. Acest lucru se referă la cantitatea de timp și energie pe care o investim gândindu-ne și îngrijorându-ne cu privire la secretul pe care-l ascundem. Preocuparea cognitivă afectează, așadar, influența pe care o poate avea secretul în ceea ce privește rezultatele noastre comportamentale și emoționale. Fiecare secret poate reprezenta o povară cognitivă diferită cu implicații diferite, ceea ce subliniază natura puternic idiosincratică a secretelor.
Există multe motive care-i determină pe oamenii să păstreze secrete. Unii au drept motiv frecvent invocat faptul că se simt stânjeniți sau rușinați de ceva, alții simt că ar putea avea probleme cu ceilalți sau cu legea dacă vorbesc despre secretele lor. Sau cred că relația lor cu cineva apropiat ar putea fi distrusă dacă marele secret ar fi dezvăluit. Secretele variază de la cele mai banale, cum ar fi faptul că nu ne spălăm pe mâini după ce folosim toaleta, greutatea sau vârsta unei femei, până la secrete majore care au un impact enorm asupra psihicului persoanei, cum ar fi abuzul sexual, adopția unui copil, avortul, moartea, o crimă, alcoolismul sau o boală psihică devastatoare. Este important să ne dăm seama că modul în care ne afectează secretele este foarte diferit; o persoană poate fi profund afectată de un secret pe care cei mai mulți dintre noi l-am considera irelevant. Astfel, povara secretului este mai importantă decât conținutul său.
O nevroză poate reprezenta manifestarea unui secret de familie despre a cărei existență nu știi nimic. De exemplu o mamă însărcinată cu gemeni, la naștere unul dintre copii moare. Celui rămas în viață nu i s-a vorbit despre această traumă, de teamă să nu fie afectat. Când a crescut, bărbatul a devenit alcoolic și toată viața lui a fost dezorganizată. A făcut doi copii, o fată care nu a avut niciodată copiii, pentru că ”intuia” încă de mică că ”ceva este în neregulă” dacă va avea copii, iar fratele său a ajuns un delincvent notoriu. Trauma neumanizată a strămoșilor vorbea prin ei, iar secretul a devenit patologic.
Un exemplu faimos la nivel internațional este cazul lui Jennifer Teege. Ea știa că a crescut într-un orfelinat și că a fost adoptată la vârsta de trei ani. Dar simțea că ceva nu era în regulă, de parcă îi lipseau informații despre trecutul ei. Simțea că erau puse în joc secrete întunecate de familie. Ea intuia prezența a ceva „rău” în viața ei. Mai târziu, a aflat că mama ei i-a ascuns câteva informații importante. De exemplu, că bunicul fusese comandant în SS și că oamenii îl numeau „măcelarul din Plaszów”. Abia după aflarea acestui secret, doar atunci când istoria familiei ei a ieșit în sfârșit la suprafață, ea a reușit să-și înceapă viața proprie, să aibă o identitate. Secretele de familie sunt un fel de reprimare colectivă. Lucrurile care sunt reprimate vor ieși la iveală în cele din urmă. Ele nu dispar niciodată cu adevărat și mereu vor găsi o cale de a reveni la suprafața conștientă. Secretul reprimat nu poate fi distrus, el doar se transformă și așteaptă momentul potrivit pentru a se manifesta.
Rușinea care înconjoară secretele de familie este întotdeauna însoțită de vinovăție. Vinovăția este una dintre cele mai toxice și dăunătoare sentimente cu care ne putem confrunta. Secretele de familie ne fac să ne simțim nedemni și vom căuta inconștient modalități de a ne pedepsi. Toate aceste informații nerostite, neumanizate au un impact semnificativ asupra sănătății mentale a membrilor unei familii. Dacă secretele de familie sunt serioase, ascund multă vinovăție și rușine, ele își îmbolnăvesc urmașii. Sunt transmise generațiilor următoare, care nu moștenesc informațiile, ci doar efectul pe care îl au asupra psihicului lor! Fiecare dintre noi este copilul unor părinți, al unei povești lungi și al unui model unic de a vedea viața. Povestea ta nu a început odată cu tine! Când ne naștem, suntem un nou capitol în acea poveste și în acea perspectivă. Nu ne începem viața de la zero, omul nu se naște o tabula rasa. În schimb, suntem însoțiți de un set de evenimente și fapte care definesc o parte semnificativă a cine suntem sau ajungem să fim. Cunoașterea și înțelegerea istoriei familiei noastre este calea care ne va conduce la interpretarea sentimentelor, emoțiilor și atitudinilor personale.
Deși secretele pot fi păstrate cu cele mai bune intenții, adesea există un preț de plătit. Secretele de familie pot afecta grav relațiile de familie, pentru că strămoșii ”vorbesc” prin noi. Ele creează adesea bariere de comunicare, pot întrerupe legăturile emoționale între membrii și afectează comunicarea familiei. Membrii familiei pot experimenta tensiune, anxietate, singurătate sau diverse simptome, cum ar fi insomnia și durerile de cap. În plus, secretele pot duce la o stagnare profundă a dezvoltării, ceea ce înseamnă că atunci când secretele sunt făcute între un părinte și un copil în momente cheie ale dezvoltării sale, ele împiedică creșterea naturală a copilului și-i afectează grav procesul de individuare, de independență.
Dacă tu consideri că ai nevoie de terapie pentru a face o schimbare benefică ție, scrie-mi. Sunt aici pentru a te ajuta pe tine și familia ta să dezvoltați o dinamică sănătoasă și pozitivă de relaționare care poate înlătura tensiunile dintre voi. Atunci când vei decide să pornești la drum, pe drumul tău, eu sunt aici ca să-ți amintesc ceea ce știai, că Pacea interioară este chiar acolo, acolo în Sufletul tău.
Cu multă sinceritate,
P.S. Dacă iți place ceea ce citești și consideri că acest articol ar putea ajuta, oferă și altcuiva posibilitatea de a afla despre el!
Foarte …la obiect …discutat acest subiect, această temă care a devenit deodată foarte mediatizată prin social media in special…..ideea este că, din păcate, e mult adevăr aici… și cred că pentru o perioadă destul de îndelungată…aceste secrete vor continua să existe..mulțumim …și mă bucur că există oameni ca dumneavoastră care le pot aborda
Cu respect Adrian Mosora
Bună ziua,
Cu scuzele de rigoare pentru faptul că vă raspund așa tărziu, vă mulțumesc pentru cuvintele dumneavoastră care mi-au adus multă bucurie.