Egoul ne aduce intotdeauna amagire! Atata timp cat va continua sa ne personifice defectele psihologice si noi vom continua sa ne identificam cu el inconstient, fara indoiala va exista suferinta in viata nostra! Vestea imbucuratoare este ca, adanc fixata in interiorul nostru, dincolo de suprafata constiintei comune, obisnuite, o voce clara si linistita ne sopteste “Ceva este in neregula!”. O poti auzi? Ai invatat sa o asculti?

Sarcina majora si primordiala pe care o avem de indeplinit, fiecare in particular, este descoperirea scanteii divine din interiorul nostru, care este vocea constiintei, pentru a ne putea elibera de defectele egoului. Asta inseamna gasirea acelei divinitati ascunse in inconstient si sufocata de ego. Realizarea constienta a Sinelui, ne duce la separarea de ego, separarea de ego ne elibereaza de suferinta si de cauzele ei! Cautam in mod natural fericire, este imboldul care ne dirijeaza actiunile, dar cum, oare, am putea beneficia de efectele ei daca nu abandonam ideile preconcepute si atasamentele false?

Aceasta voce este Fiinta divina din noi, esenta noastra, inchisa de multa vreme in odaia sufletului. Ea este redusa la tacere de ego, ignoranta de care dam dovada si alte defecte psihologice care ne conduc viata. Ridicam, de multe ori, neajutorati din umeri, ne surprindem teribil in cele mai penibile situatii, ne epuizam timpul si viata, toate in numele unui ideal care nu ne apartine, in numele unui plan egoist cu care inconstient ne identificam.

Lupta cu defectul psihologic nu reprezinta ceva la care “poate” ar trebui sa ne gandim! El a crescut in interiorul nostru mancandu-ne sufletul. A venit momentul sa-l recuperam! Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, in propriul nostru psihic. Deoarece el este cel mai mare instrument generator de schimbare si depozitul tuturor defectectelor. Schimbarea porneste de la cunosterea de sine, de la recunosterea partilor intunecate ale psihicului, a inconstientului dar si aspectelor sale constiente. Fara aceasta munca perseverenta, continuturile nostre inconstiente, aceste impresii pe care le lasam sa ne afecteze, proiecteaza iluzii care ne falsifica realitatea inconjuratoare si reala natura a relatiilor cu ceilalti. In aceasta aventura a renuntarii la durerea provocata de ego, ceea ce face diferenta este determinarea si seriozitatea cu care practicam experienta. Singura care valideaza teoria!

eliminarea_egoului

Poate insemna “Imparatia cerurilor” altceva decat starea de constiinta transformatoare!?

In fiecare dintre vietile pe care le-am avut pana acum am dezvoltat anumite defecte care se manifesta si in aceasta viata, devenind tot mai puternic atasate de fiinta noastra. Starea de adormire in care se gaseste constiinta in momentul actual nu ne permite eliminarea totala a egoului, dar cu multa radbare si dedicatie putem inlatura perspectiva falsa pe care o avem despre acesta. Eliberati de sclavia lumii noastre egocentrice, alimentata de credinte false, realizam ca suntem infinit mai mult decat am crede, decat ne-a permis egoul nostru meschin sa vedem.

Daca exista o idee asupra careia merita sa insistam pana intelegem semnificatia, aceea este faptul certificat ca egoul este radacina TUTUROR suferintelor noastre. Aceasta teorie este sustinuta de filosofia Buddhista, CG Jung, Normand Peale, Freud, Eckhart Tolle si altii.

Acest proces de transformare, de individuatie (C.G. Jung defineste acest cuvant, ca un proces psihologic prin care cineva devine un individ, entitate indivizibila, obtinand „realizarea de sine”) se infaptueste Intotdeauna in interiorul nostru. Aceasta cale nu este deloc usoara! Trebuie sa sacrificam egoul cu care ne-am identificat pana acum, daca dorim sa scoatem Sinele la lumina.

Pentru a usura intelegerea eurilor sau egourilor, sa ne imaginam ca fiecare agregat psihic este o alta persoana care locuieste in interiorul nostru. Fiecare in parte are propriile idei, criterii de selectare, concepte despre tot si toate, propriile dorinte si fiecare in parte se lupta pentru suprematie. Va puteti imagina ce haos este in acest loc? De unde credeti ca vin toate gandurile din capul nostru, fara incetare zi de zi?

Putem compara metaforic aceste agregate cu niste hoti oribili care au intrat in casa mintii nostre, fiecare cu sarcina lui, facandu-si aparitia in diferite roluri, dar scopul final este acela de a ne fura linistea, fericirea, timpul, de a ne fura gandurile proprii si identitatea.

Imi doresc sa cred ca este clara si logica necesitatea inlaturarii atasamentelor fata de ego! Acest lucru se realizeaza prin insusirea unei didactici practice, multa perseverenta si dedicatie. In lupta cu defectul psihologic este necesar sa dezvoltam calitatile superioare ale Fiintei, cum ar fi compasiunea, acceptarea, intelegerea, rabdarea, iubirea, ele fiind armele care ne elibereaza de dictatura egoului. Pastrarea autenticitatii proprii este o provocare in aceasta lume egoista, avida in care  traim, dar ne ajuta sa obtinem progrese neasteptate.

Samael Aun Weor,  considerat Parintele Gnosticismului Modern și fondator al „Miscarii Gnostice Universale”, a ajuns la inlaturarea acestor defecte cu ajutorul unei didactici de disolutie a egoului. Inlaturarea propriilor defecte psihologige a fost preocuparea mea in ultimii trei ani,(din pacate nu am “avut timp” sa ma trezezc mai devreme!) si asemenea idei inspirationale am gasit in doctrina Buddhista, la Jung sau Freud, Aristotel, Kant si altii.

Descoperirea si observarea egoului

O didactica eficienta in procesul de eliminare a egoului este autoobservarea permanenta, starea de alerta si verificare a realitatii. Sa ne amintim ca suntem in razboi cu defectele noastre. Pentru a nu fi prinsi cu garda jos si tinuti prizonieri, este important sa ne comportam ca o santinela in vreme de razboi! In primul rand observam, apoi judecam si in ultimul rand executam. Ca in razboi.

Orice actiune, oricat de banala ar parea, are la baza impulsul unuia dintre defectele egoului. Prin autoobservare putem descoperi defectul manifestandu-se si il putem observa, pentru ca apoi prin intelegere si rabdare sa-l eliminam. Avem mare nevoie de aceasta cunostere de sine pentru noi insine si pentru relatiile cu semenii nostri, pentru a ne imbunatati conditia de viata si a evolua.

Cand avem norocul sa ne surprindem transformati in persoane antipatice, cu o ura mecanica indreptata catre o alta persoana, sa ne intrebam: De ce vad partile rele ale unei persoane? Ce-mi displace la acea persoana? Este lenesa? Este rea? Bea mult?…Apoi sa ne analizam propriile defecte si sa vedem daca se manivesta prin acea persoana un eu personal lasat inconstient! Sau ce fel de virtuti purtam in suflet?

Simtul nostru de autoobservare este atrofiat, am uitat mult timp de existenta lui, se pare! Din acest motiv ne va lua ceva timp sa-l scoatem din aceasta stare. Dar lucrand cu noi zilnic, acest simt se dezvolta treptat. Cu cat il utilizam mai mult, cu atat mai rapid se dezvolta! Merita aceasta osteneala, credeti-ma! Avantajul major al autoobservarii este ca devenim capabili sa observam acele defecte ale egoului despre a caror existenta nu eram constienti.

Gimnaziul psihologic

In momentele pe care le consideram critice, situatiile care ne irita, cand ne simtim vulnerabili, nesiguri sau maniosi daca suntem prezenti si observam, vom descoperi defectele marcante ale propriului sistem egocentrist. Iar egoul nu va putea interveni in aceasta stare de alerta, inventand probleme si batai de cap.

Aceste momente sunt propice observarii defectului psihologic si benefice eliminarii lui. Dar noi ce alegem sa facem in asemenea situatii? Devenim frustrati, ne simtim nesiguri, sau consideram ca nu suntem suficienti de buni, dam vina pe altii cand ceva nu merge, sau inconstient ne consolam cu ideea ca este soarta, si ridicam nedumeriti din umeri. Lasam egoul sa creasca fara sa ne deranjam prea mult!

Temperamentul nostru, lasat neobservat, scoate la lumina partile monstruoase ale caracterului, care vor continua sa existe, ca o anomalie, in noi. Doar printr-o dezvoltare progresiva, continua a simtului autoobservarii putem ajunge sa le vedem si apoi sa le eliminam treptat prin intelegere.

Oricare dintre nelinistile sau durerile noastre, ne pot conduce, prin intermediul autoobservarii de sine, la unul dintre eurile cu care ne identificam: invidie, ura, gelozie, lacomie, lene, desfrau, egoism.

Sinceritatea fata de noi insine

Intr-o societate care doreste sa fim absolut orice, dar nu noi insine, capacitatea de a fi autentic reprezinta o valoare! Este important sa avem curajul sa ne vedem asa cum suntem, sa ne acceptam pentru ca apoi sa ne schimbam in fiintele minunate care zac fara suflu in interiorul nostru, sufocate de personalitatile demonice ale egoului. Vazandu-ne pe noi asa cum suntem putem accepta si intelege oamenii mai usor . Daca ne punem in locul lor, vom descoperi ca  defecte psihologice pe care le vedem la acestia, sunt si in noi! Cand observam asemenea defecte, sa ne intrebam cu sinceritate: Reprezinta acestea umbra in oglinda a propriilor defecte? Avem oare curajul sa ne recunoastem geselile, defectele?

Samael Aun Weor, ne propune sa reflectam asupra anumitor intrebari cu sinceritate fata de noi insine: Ce anume ma derenjeaza adesea la mine si la altii? De ce vreau sa am o casa mare si frumoasa? De ce vreau sa am o masina ultimul model? De ce m-am simtit superior unuia sau altuia la un anumit moment dat? De ce-mi doresc doar haine scupe? Ce mi-a facut placere ieri? De ce simt sa ma laud cu job-ul meu? De ce sunt infumurat si simt sa scot in evidenta triumful meu? De ce nu m-am oprit cand i-am auzit barfind? Eu realizez cand ma dau mare si tare? Vorbeste mai mult sincer cu tine si despre tine! Aminteste-ti, mintile marunte ii discuta pe altii, mintile treze cauta eliberarea de suferinta!

Retrospectiva zilnica

Aceasta retrospectiva ne ofera posibilitatea de a examina toate reactiile manifestate ale egoului, scopul fiind acela de a deveni perfect constienti de existenta lui. Doar in felul acesta putem incepe procesul de eliminare. Acest proces nu este posibil fara ca noi sa depunem o munca asidua, constienta. Prin obsevarea temperamentul propriu putem scoate in evidenta o caracteristica psihologica care ne domina personalitatea si o exploateaza. Devenind constienti de existenta ei, o putem elimina.

Judecata acestei retrospective se efectueaza asupra propriilor erori! Reflectam profund asupra propriilor defecte ale egoului, avand ca scop dezmembrarea legaturilor si asociatiilor acestuia.

Meditatia

Termenul a medita inseamna a studia relaxat. Acest termen mi-a atras atentia prima data in anul 2011. Abia dupa trei ani, cand am citit “Cartea tibetana a vietii si a mortii” am inceput sa iau in serios subiectul. In prezent meditez in fiecare zi o ora si imi doresc sa pot mai mult, curand!

Ceea ce gasim in meditatie este o stare de interiorizare prin care putem ajunge sa patrundem in orizontul interior al Fiintei. Este modalitatea prin care putem sta la masa cu egoul pentru a-l intelege si elimina. Prin meditatie experimentam linistea mintii, aici vocile egoice guralive sunt reduse la tacere si ai parte de o experienta extraordinara: percepi o voce suava si timida care a fost cu tine de la inceput si care mereu doreste tot ceea ce este mai bun in lume pentru tine!

Prin meditatie dobandim stiinta de a ne centra spre interior, fara sa ne raportam la exteriorul creat de egoul nostru viclean. Prin meditatie dobandim arta de a observa.

eliminarea_egouluiEliminarea Egoului

Egoul nu dispare! Mintea nostra rationala nu poate elimina defectele pshiologice. Prin logica ei, mintea ne ajuta sa identificam defectul, il poate justifica intr-o maniera sau alta. Dar pentru a-l elimina este nevioe de o forta superioara mintii. Aceasta forta miraculoasa este Constiinta, Mama divina, Tao, Dumnezeu… Este singura forta care poate inlatura toate defectele pe care le caram in interiorul nostru! Constiinta noastra se va trezi cand noi vom depune munca de observatie zilnica asupra propriilor defecte.

“Daca lucrezi la ceea ce se afla dinaintea ta, urmand motivul just cu seriozitate, vigoare, calm, neingaduind niciunui alt lucru sa-ti distraga atentia, pastrand partea divina din tine pura, ca si cum ai fi fagaduit s-o inapoiezi imediat, daca mentii toate acestea, fara a avea asteptari, ci multumindu-te a trai in conformitate cu natura, pronuntand eroicul adevar in fiecare cuvant pe care-l rostesti, vei trai fericit. Nu exista om capabil sa impiedice acest lucru.” Marcus Aureliu

Este fundamental sa intelegem ca, radacina tuturor proplemelor nostre se gaseste in atitudinea cu care ne raportam la o cauza. Aceasta atidudine extrem de nociva este, atasamentul. Atasamentele prin natura lor sunt schimbatoare se supun legilor naturii: nimic nu este permanent! De aici deriva necesitatea de a vedea Toate Fenomenele ca nepermanente, trecatoare  si vide, asa cum ne aminteste Buddhismul si Jung.

In felul acesta noi ne atasam de iluzii efemere, creata de egoul nostru lasat nesupravegheat!

In fiecare dintre noi exista un potential nelimitat si cred cu toata fiinta mea ca oricine il poate atinge! Este datoria fiecaruia in parte sa lupte cu defectul psihologic pentru a trezi constiinta! Aceasta trezire ne ofera posibilitatea sa percepem natura si lumea inconjuratoare prin prisma unor valori, a unei culturi elaborate care poate vedea dincolo de formele si tiparele concepute de defectele psihologice ale mintii nostre egoiste!

Rezultatul ultimilor trei ani de munca si lupta cu defectele mele, m-a facut sa realizez ca: In viata nostra exista suferinta, dar nu toti suferim la fel! Tuturor ne este greu in viata, dar nu tuturor ne este la fel de greu!

 

 

Cu multa sinceritate,

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Join the discussion 3 Comments

  • Gicuta Vartic spune:

    Interesant articol,l-am citit cu mare atentie si mi-a placut foarte mult.De fapt toate articolele mi-au placut foarte mult.

  • Gicuta Vartic spune:

    Minunat articol!Este adevarat ca pentru a ne schimba este nevoie sa ne eliberam de vechile clisee, convingeri si ura.Cand ne eliberam de toate acestea putem sa ne schimbam viata.

Leave a Reply

twenty + 2 =