Ce este iubirea? Cum o definim? Care este rolul ei in viata noastra?

In mod cert, iubirea este una dintre preocuparile primordiale ale omenirii, la fel de importanta ca fericirea! Este principalul motiv, cred eu, pentru care venim in aceasta lume. Reprezinta sursa de inspiratie pentru literatura, poezie, teatru, mass-media, este atat de puternica incat ne face sa plutim de fericire. Cand auzim oamenii vorbind despre iubire, nu stim intotdeauna daca vorbesc despre acelasi lucru. Unii se gandesc la iubire ca la o pasiune fizica, iar altii o considera o “afectiune” benefica de lunga durata. Unii oameni cred în dragoste la prima vedere, iar altii cred ca dureaza ani sa se dezvolte. Unii incearca cu disperare sa gaseasca iubirea, altii se straduiesc sa-i pastreze farmecul. Sunt unii care afirma cu mandrie ca-si iubesc job-ul, sunt indragostiti nebuneste de noua masina, sau altii afirma plini de dorinta ca iubesc ciocolata.

La Rochefoucauld spunea: “unii oameni nu s-ar fi indragostit niciodata, daca nu ar fi auzit vorbindu-se de iubire.”

In psihologie, iubirea are urmatoarele caracteristici: este alcatuita din contopirea a doua emotii, excitare/interes si bucurie; reprezinta o orientare afectiv cognitiva prin care celalalt este supraevaluat; are la baza atasamentul. In concept larg, iubirea este o emotie universala, la care visam fiecare dintre noi, si de-a lungul unei mari perioade de timp a stat la baza casatoriei si formarii familiei in multe societatii. Intr-o relatie de cuplu, este foarte important sa existe un anumit tip de atractie, fizica sau la nivel de personalitate. Aceasta atractie aduce partenerii impreuna prin interesele pe care personalitatile lor le poseda. Cum, altfel, putem avea relatii de durata daca interesele noastre sunt diferite?

Ce anume ne determina sa consideram pe cineva atragator? Ce ne determina sa dorim intimitate cu cineva? Ce anume determina dorinta fizica? Ce ne determina sa ne implicam intr-un angajament? Psihologia atractiei pune accentul pe mai multe variabile. Cautarea fericirii la care visam in relatii sau casatorie, nu este o treaba usoara! Intrucat, ceea ce cautam cu adevarat, este sentimentul de familiaritate. Prin intermediul relatiilor noastre cautam sa retraim sentimentele atat de bine cunoscute ale copilariei. Daca iubirea pe care am simtit-o devreme, in copilarie, a avut o dinamica lipsita de afectiune, ca adulti, putem respinge o persona afectuoasa, intelegatoare sau de incredere? Atata timp cat ne raportam inconstient la tiparul din mintea si sufletul nostru, da. Ni se va parea nefamiliar, strain. Si din cauza acestor sentimente neprietenoase, lasate neinterpretate sau neintelese, incepem sa ne simtim singuri.

In loc sa ne preocupam sa ne cunoastem adevarata natura, in mintea noastra se naste o iluzie care suna cam asa: exista o fiinta perfecta in lumea asta care-mi satisface toate nevoile si care-mi satisface fiecare dorinta. Este necesar sa schimbam acest punct de vedere lipsit de orice urma de realism cu un altul mult mai plin de realitate: noi suntem fiinte imperfecte, pline de frustrari, uneori greu de suportat, la fel ca si ceilalti. Orice fiinta ne poate deranja, ne poate indispune, ne va manca zilele! Si noi facem acelasi lucru cu cei cu care intram in contact! Nimeni din exterior nu poate umple golul din viata noastra sau nu ne poate face sa ne simtim completi. Doar noi insine avem aceasta abilitate. Exista doua tipuri de fiinte pe lume: Unele care incearca sa umple acest gol dureros si altele, rare si deosebite, care se straduiesc sa vada acest gol si sa-l inlature!

 

Daca dorim sa fim iubiti, este important sa realizam ca nu este de datoria altcuiva sa ne salveze de durere si melancolie, singuratate sau goliciune. Reusita acestui lucru ne priveste direct, este o responsabilitate personala! Putem incerca sa schimbam partenerii ca pe sosete, daca nu ne schimbam noi mai intai, nimic in jurul nostru si in noi insine, nu se va schimba. Persoana cea mai potrivita pentru noi, nu este aceea fiinta perfecta care este in acord perfect cu gandurile nostre (aceasta fiinta este o iluzie, nu exista), ci acea fiinta sensibila care stie sa negocieze inteligent aceste diferente. Cum am putea crede ca exista cineva care sa fie in acord perfect cu noi, cand noi insine suntem, de multe ori, in dezacord. In loc sa ne imaginam inutil fiinte perfecte, mai bine cautam acea persoana care poate tolera cu multa intelegere diferentele. Compatibilitatea pe care o cautam este o realizare a iubirii care vine cu timpul, nu poate fi, nicidecum, o conditie prealabila a acesteia!

O reteta a iubirii care sa functioneze perfect, indiferent de personalitatea celui care o aplica, nu s-a inventat. Suntem fiecare diferiti in felul nostru! Insa exista cineva care a fost preocupat de acest subiect si a venit cu o teorie care sustine ca iubirea poate fi inteleasa in baza a trei componente, pe care el le vede ca formand un triunghi metaforic al iubiri durabile si reale. Psihologul Robert Sternberg, membru al Departamentului de Psihologie de la Universitatea Yale, iar teoria se numeste, “The triangular theory of love”. Fiecare dintre cele trei elemente manifesta un aspect diferit al iubirii. Daca nu ai intimitate, pasiune si angajament, nu ai iubire, ne spune Sternberg.

Tu ce crezi? Sa ne amintim ca ceea ce citim sau auzim este doar un punct de vedere, el poate deveni realitatea noastra daca se potriveste cu ceea ce avem inmagazinat in noi.

 1.  Intimitate

Intimitatea este in stransa legatura cu sentimentul de apropiere, conectivitate, o legatura profunda intre doua persoane. Intimitatea include in esenta acele sentimente care dau nastere afectiunii, patimii, ofera caldura iubirii intr-o relatie de dragoste. Intr-o relatie intima se impartasesc lucruri pe care nu le discutam cu altii, sau nu cu multi altii.

 1. Pasiunea

Pasiunea se refera la atractia fizica, instrumentele care duc catre romantism, actul sexual si alte fenomene care sunt prezente intr-o relatie de iubire pasionata. Pasiunea este, deci, componenta iubirii care aduce in sfera sa sursele de motivatie si alte forme de excitare care ne conduc catre experimentarea pasiunii intr-o relatie. Pasiunea cunoaste aspecte pozitive dar si negative si este cu usurinta modificata de timp! Pasiunea apare brusc si se sfarseste la fel!

 1. Decizia/ Angajamentul

Decizia sau angajamentul se refera, pe termen scurt, la decizia cuiva (o persoana) de a iubi pe cineva (a doua persoana implicata in relatie). Pe termen lung, decizia sau angajamentul reprezinta fagaduinta sau angajamentul de a mentine iubirea aceasta, cel putin pentru o perioada de timp. Aceste doua aspecte nu merg neaparat impreuna. Poti iubi pe cineva fara sa fii angajat intr-o promisiune pe termen lung.

Cand un element lipseste rezulta o anumita combinatie nu la fel de puternica. Iar cand lipsesc doua nu avem relatii durabile. Combinatia cea mai reusita este din toate trei! Aceste componente interactioneaza unele cu altele! Un grad mai ridicat de intimitate, de exemplu, poate aduce mai multa pasiune sau angajament in relatie. La fel cum, mai mult angajament poate aduce mai multa intimitate. Toate aceste trei componente sunt necesare sustinerii unei relatii a carei baza nu se clatina usor! Cu toate acestea, importanta lor difera de la o relatie la alta, de la o perioada de timp dedicata relatiei, la alta. Cand sunt combinate cele trei componente, genereaza opt posibile tipuri de iubire. Tu unde te gasesti? Cate elemente alcatuiesc “triunghiul” iubirii tale?

 1. Non-iubirea

Cand nu ai pasiune, atractie si nici decizia unui angajament, putem spune ca aici nu este iubire. Aici intalnim cazul elevului indragostit de profesorul sau sau al medicului indragostit de pacient.

 1.    A placea/ a simpatiza/ prietenia

In acest contezt, Sternberg spune ca aceasta intima placere caracterizeaza prieteniile adevarate, in care o persoana simte o legatura, o caldura si o apropiere fata de o alta. Imparte cu aceasta anumite secrete dar nu si  pasiune intensa sau dedicatie pe termen lung.

 1.   Iubirea la prima vedere

Este ceea ce se poate numi “dragoste la prima vedere”, aventura de o vara, iubirea de o noapte. Desi nu exista, inca, intimitate sau angajament, se naste o pasiune fulgeratoare. Acest gen de iubire nesustinut de intimitate si angajament, poate sa dispara imediat!

 1.    Iubirea goala

Uneori, o iubire foarte puternica poate degenera in iubire goala! In acest caz, angajamentul ramane dar intimitatea si pasiunea au disparut. Acest tip este comun in cazul casatoriilor aranjate sau a cuplurilor care sunt de ceva timp impreuna, locuiesc sub acelasi acoperis dar traiesc vieti diferite. Unele incep cu o iubire goala, altele se golesc treptat din lipsa de sens si intelegere reciproca. Este stadiul final al relatiilor de lunga durata care nu au mers “ca pe roate”. Cei doi raman blocati intr-o relatie fara a mai simti sentimentul apropierii intime, fara a simti iubire sau dorinta. Se ajunge aici din motive precum teama de schimbare, de singuratate, sentimentul prost inteles al datoriei, datoria fata de copii, varsta, obisnuinta, vulnerabilitate emotionala.

 1.    Iubirea romantica

Romanticii sunt legati emotional si fizic prin excitare sexuala. Romeo si Julieta pot fi modelul acestui tipar. Intre cei doi exista atractie si intimitate dar nu exista angajament.

 1.   Iubirea companion/ tovarasi de viata

Acest gen este intalnit, cel mai des, in relatiile de casatorie in care pasiunea a disparut, dar a ramas angajamentul si afectiunea. Este, in general, o relatie personala, care se construeste cu cineva pentru a impartasi viata, dar fara dorinta sexuala sau fizica. Este mai puternica decat prietenia, intrucat intervine angajamentul. Acest tipar il intalnim si intre membrii unei familii, acel gen rar de prietenie sincera, dezinteresata si intensa sau intre cei care petrec foarte mult timp impreuna ca prieteni foarte buni.

 1.    Iubirea naiva/ fara sens

Poate fi exemplificata prin ceea ce numim curtare sau casatorii efectuate in graba, in care motivul principal este pasiunea, fara influenta stabilizatoare a intimitatii si fara angajamente pe termen lung. Este iubirea pe care o intalnim in filme, acea “iubire din Las Vegas” in care doi straini se intalnesc, au parte de o noapte grozava de sex si sub imboldul momentului hotarasc sa sa casatoreasca, fara sa stie prea multe unul despre celalalalt. Este explicatia cea mai plauzibila a fenomenului cunoscut sub denumirea de “saptamana oarba”.

 1.     Iubirea desavarsita

Aceasta este forma completa a iubirii! Este idealul relatiei de iubire la care toti visam, si doar foarte putini il atingem. Sternberg avertizeaza ca aceasta relatie este mult mai greu de mentinut, decat este de obtinut! El subliniaza importanta transpunerii celor trei componente ale iubirii in practica.  „Without expression, even the greatest of loves can die!” Iubirea desavarsita de cele trei elemente are potentialul de a dainui o viata!

Echilibrul dintre cei trei piloni ai iubirii lui Sternberg, se pot modifica pe parcursul unei relatii. Este important sa retinem ca timpul singur nu poate genera pentru noi intimitate, pasiune si angajament. Noi le cream, prin implicare!

Cunoasterea acestor componente, insa, pot ajuta orice cuplu sa evite capcanele relatiei lor, sa munceasca, ei insisi, in zonele care au nevoie de imbunatatiri sau ii poate ajuta sa recunoasca, poate, ca a venit momentul ca relatia sa se termine! Cu cat mai multa iubire incape in “triunghiul” nostru, cu atat este mai mare aria lui!

Exista un numar mare de povestiri diverse care transmit concepte despre modul in care iubirea poate fi inteleasa! Aceste concepte le gasim daca ne uitam la oameni, ne indreptam privirea catre media sau daca citim. In urma expunerii noastre la aceste povesti tipar, ne formam propriul model in ceea ce priveste notiunea de iubire. De-a lungul timpului intalnim parteneri care se potrivesc, intr-o masura mai mica sau mai mare cu povestea noastra. Noi, insa, ne potrivim mai bine cu acele persoane a caror poveste este asemanatoare cu ceea ce noi traim.

Analizand, prin experienta de pana acum, sentimentul de iubire, pot spune cu certitudine ca intimitatea, pasiunea si angajamentul sunt baza iubirii. Ele aduc alte elemente care hranesc si consolideaza sentimentul iubirii: bunatate plina de iubire, intelegere, compasiune, bucurie, echilibru sufletesc si acceptare. Totul pe lume are nevoie de hrana pentru a trai, deci si iubirea!

Acest sentiment minunat ne ofera frumusete, prospetime, soliditate, libertate, pace interioara. Iubirea este vie, respira! Iubirea este o continua practica! Incepem prin a ne iubi pe noi insine, pentru a putea iubi pe altcineva! A iubi nu inseamna a poseda cealalta persoana sau a-i consuma toata atentia. A iubi inseamna nu numai a te implini in celalalt, ci si a-l ajuta pe celalalt sa se implineasca potrivit propriei sale legi interioare. Iubirea este raspunsul dat propriilor valori!

Indraznim oare sa ne intrebam cand suntem intr-o relatie si ne simtim nefericiti: De ce nu sunt fericit? Unde gresesc? Ne potrivim? M-am indragostit de corpul ei/lui, sau de ea/el? Ne cunoastem cu adevarat? Si daca ne intrebam, raspundem sincer? Pentru ca acolo unde cineva intreaba, cineva va raspunde!

Prin iubire invatam sa experimentam “lumina pe acest pamant!”

In final voi lasa cuvintele lui Einstein sa ne spuna ce este iubirea, pentru a avea un alt punct de vedere ca reper. Aceste randuri sunt extrase din scrisoarea pe care acesta a lasat-o fiicei sale, Leiserl.

Exista o forta extrem de puternica pentru care, cel putin pana in prezent, stiinta nu a gasit o explicatie formala. Este forta care include si guverneaza totul, este chiar în spatele oricarui fenomen care are loc în univers si inca nu a fost identificata de noi. Aceasta forta universala este IUBIREA. Cand cercetatorii au investigat o teorie unificata a universului au uitat cea mai puternica forta nevazuta. Iubirea este Lumina care ii lumineaza pe cei ce o ofera si o primesc. Iubirea este gravitatie, deoarece ii face pe unii oameni sa se simta atrasi de altii. Iubirea e putere, deoarece multiplica tot ce avem mai bun și ofera umanitatii sansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune si reveleaza. Pentru iubire noi traim si murim.  Iubirea e Dumnezeu si Dumnezeu este Iubire.  Einstein.

 

Cu multa sinceritate si iubire,

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.com, Pinterest.com

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

5 × 3 =