Acest articol este inspirat de Allen James, scriitor si filozof britanic, care ne-a lasat mostenire principii si intelepciuni de viata care odata adoptate aduc vietii noastre simplitate si fericirea mult dorita. Articolul se adreseaza acelor fiinte extraordinare care vor sa faca o transformare si care au inteles ca adanc inauntrul lor, al nostru, dincolo de suprafata constiintei obisnuite, o voce delicata si linistita ne aminteste cu blandete: „Ceva e în neregulă”. Mesajul acestui articol este simplu si usor de inteles, iar odata aplicat va face diferenta. Important este ca noi sa avem intelepciunea de a intelege ca suntem arhetipul si stapanul absolut al propriului nostru destin, sa avem curajul si seninatatea de a recunoste ca viata noastra este creata dupa chipul si asemanarea gandurilor pe care purtam in suflet.

Daca privim in jurul nostru, in sufletul nostru, in lume, vom vedea cat de mult poate suferinta sa ne umbreasca existenta si cat de devastatoare pot fi gandurile noastre lasate necontrolate. Te-ai intrebat cine este responsabil? Cine ne poate ruina viata? De cate ori nu ne-am uitat in jurul nostru, am invinuit alte persoane, am aratat cu degetul catre familie sau prieteni fara sa ne asiguram ca mainile noastre sunt curate. Doar atunci cand ne uitam in lumea noastra interioara, cand cautam inlauntrul nostru vom descoperi cauza, vom descoperi, daca sapam mai adanc, remediul. Oricine se uita in interiorul lui gaseste raspunsul. Si atunci, ne spune Jung, omul se trezeste! Aici, in interiorul nostru, este un izvor nesecat de intelepciune care asteapta sa ne vindece, sa ne elibereze. Cat de important este sa ne deschidem sufletele si sa fim pregatiti sa o primim! Sper ca prin intermediul cuvintelor acestui articol sa va determin sa va doriti, cel putin, sa faceti primul pas! Merita osteneala!

Mintea este creatorul circumstantelor vietii. Ea ne indruma catre ignoranta si durere, si tot ea ne poate conduce catre iluminare si fericire. Noi suntem literalmente ceea ce gandim, viata si caracterul nostru sunt alcatuite din suma tuturor gandurilor noastre. Asa cum dintr-o samanta de grau, va rasari mereu grau, tot asa fiecare act, situatie sau circumstanta in care ne gasim, ne-am gasit si ne vom gasi, isi va avea acum si mereu radacina in semintele ascunse ale gandurilor. Si nu vor putea aparea fara acestea.


Mintea este Stapanul atotputernic ce modeleaza si plamadeste,
Iar Omul este Mintea, si el vesnic foloseste
Unealta gandirii cu care, sculptand tot ce voieste,
Mii de bucurii si mii de nenorociri zamisleste:
El gandeste in taina si ceva se implineste:
Mediul nu-i decat oglinda in care se priveste

James Allen


 

Prin intermediul gandurilor noastre construim uneltele cu care ne inaltam sau faurim armele care ne distrug pe noi sau cei cu care intram in contact. Daca caracterul nostru este nobil acest lucru nu tine de privilegii sau de sansa, este rezultatul sustinut al gandirii juste si al efortului de a ne raporta la valori morale, de a privi catre natura divina. Prin acelasi proces, atunci cand caracterul nostru este josnic este rezultatul a ceea ce am inmagazinat in lumea noastra interioara, ganduri abjecte, ura, invidie, rautate, aplicarea lor gresita.

Ce lucru extraordinar ar fi sa realizam ca cele doua extreme sunt la un gand distanta unul fata de celalalt! Sa scoatem la lumina un adevar imbucurator, incarcat de promisiune si care este valabil tuturor: noi suntem creatorii, stapanii, modelatorii propriului destin si al gandurilor care ne trec prin cap. Daca ne gasim in cea mai deplorabila stare, in conditii din care simtim ca nu mai avem cum scapa, sa ne amintim ca noi suntem stapanii, un stapan nesabuit care isi conduce gresit mintea. Daca toate nemultumirile si frustrarile personale ar veni din exterior, ar fi imposibil sa facem ceva in acest sens. Insa pentru ca isi au originea in felul in care gandim, in minte, atunci avem o speranta! Devenim stapanul intelept, dirijandu-ne energiile spre pozitiv si canalizandu-ne gandurile catre lucruri folositoare, devenind constienti. Aceasta descoperire este valabila tuturor, aplicabila tuturor acelora care se auto-analizeaza, acelora care au rabdare si se straduiesc din inima.

Cauta si vei gasi

Urmarind efectele pe care gandurile le au asupra noastra, asupra celorlalti, asupra vietii si circumstantelor noastre, facand legatura intre cauza si efect printr-o analiza perseverenta, avem posibilitatea sa ne lepadam de obiceiurile nesanatoase. Observand ce este in neregula cu noi putem schimba acele tipare negative care atrag actiuni negative. Cu multa rabdare, practica si staruinta putem sa intram pe usa lumii noastre interioare, in templul cunoasterii. Devenim constienti de faptul ca suntem raspunzatori de  actiunile si comportamentele personale.

Universul mintii noastre poate fi asemuit cu o gradina. Intocmai cum gradinarul are grija de bucata lui de pamant sa o ude, sa o pliveasca si sa cultive legumele si fructele care sa-l hraneasca sanatos, la fel si noi ar fi de folos sa procedam cu mintea noastra. Sa inlaturam gandurile gresite, impure si pline de venin, inlocuindu-le cu unele benefice, pure si folositoare. Urmarind acest proces avem posibilitatea sa descoperim ca noi suntem conducatorii si intemeietorii propriei vieti. Descoperind defectele gandirii observam cum forta elementelor mentale opereaza in formarea caracterului, circumstantelor si a sortii. Fiecare dintre noi suntem unde suntem prin intermediul legii fiintei noastre. Gandurile dupa care am ales sa ne conducem viata ne-au adus unde suntem acum. In randuiala vietii noastre, nu sansa sau intamplarea ne-au adus, ci totul este randuiala unei legi pe care am creat-o cu gandul si fapta. Acest lucru este valabil pentru cei care suntem impacati sau multumiti cu ceea ce au devenit, dar si pentru aceea care nu simt aceasta armonie.

Noi suntem fiinte omenesti in continua evolutie. Este important sa invatam fiecare lectie pe care viata ne-o ofera punandu-ne in diferite circumstante care ne pot afecta sau nu. Circumstantele ne afecteaza atata vreme cat credem despre noi ca suntem produsul conditiilor exterioare. Dar cat de diferit se prezinta totul cand reusim sa realizam ca suntem o putere creatoare, ca putem crea circumstante si ca toate iluziile mintii devin realitate. Caci nu exista nimic din ceea ce posedam acum care sa nu fi fost mai intai o dorinta iluzorie dupa care am tanjit. Cu totii primim in viata ceea ce cautam, problema devine serioasa cand realizam ca nu ne place intotdeauna ce primim. Cand ne vom stapani propriile ganduri, putem afirma cu certitudine ca am devenit stapanul de drept al propriei persoane.

O dovada de necontestat a faputului ca suntem creatorii propriei vieti este faptul ca toate circumstantele se schimba o data cu schimbarea starii mentale. Sufletul atrage ceea ce gandeste in taina: de la ceea ce iubim pana la ceea ce ne inspaimanta. Ajungem la inaltimea aspiratiilor pe care le pretuim, dar putem cadea la nivelul atasamentelor nesanatoase sau al dorintelor nedomolite. Fiecare gand care ajunge in mintea noastra, mai devreme sau ma tarziu, va forma o actiune, ca un rod. Gandurile bune poarta roade bune, gandurile rele poarta roade rele. Lumea exterioara cu toate circumstantele ei se modeleaza dupa lumea interioara a gandurilor noastre. Iar conditiile,  atat cele bune cat si cele rele, daca le vedem ca rezultat al gandurilor, ca efect karmic, sunt factori care lucreaza pentru binele suprem al nostru. De cele mai multe ori situatiile pe care le numim nefericite pot fi cele mai sanatoase lectii de viata. Daca analizam impresiile exterioare fara a lua totul ca o ofensa personala. Urmand cele mai launtrice dorinte, aspiratii si ganduri, observam roadele in conditiile exterioare. Cele mai rele circumstante ale vietii, cele mai critice situatii, se dovedesc adesea lectii minunate pentru autodescoperirea interioara.  

Nimeni nu ajunge in inschisoare sau in situatii jalnice din tirania sortii, nu intamplarea l-a adus acolo. A ajuns in acea situatie mergand pe calea gandurilor sale nesanatoase si a dorintelor josnice. Un om cu mintea pura nu ajunge sa fure sau sa omoare asa din intamplare si impins de o forta exterioara lui. El are mai intai ganduri criminale, planuri bolnave care-i intuneca judecata, iar cand momentul apare, se dezlantuie, scoate la iveala ce are in suflet. Circumstantele nu il fac pe om, ele scot la suprafata ce are omul inmagazinat in sufletul sau. Nu conditiile ne fac sa cadem prada viciilor si ispitelor, ci inclinatiile noastre. Nimic si nimeni nu ne ridica la inaltimea virtutilor sau fericirii sufletesti decat cultivarea continua a aspiratiilor virtuase. Noi nu atragem ceea ce vrem, ci ceea ce suntem noi in cele mai adanci si umbrite unghere ale sufletului. Gandurile si dorintele cele mai intime sunt hrana sufletului. Ele pot fi stricate sau vicioase si atunci suferim. Sau pot fi nobile sau compasionate, iar atunci ne eliberam.

Suntem nerabdatori sa schimbam situatiile nefericite, dar nu dorim sa schimbam nimic la noi insine. Drept urmare ramanem limitati, frustrati. De multe ori ne trezim afirmand plini de vanitate cat suntem de buni si drepti, si ca oamenii rai profita de pe urma noastra, facandu-ne nefericiti. Ce alinare lipsita de sens! Inzestrandu-ne mintea cu adevar, privind constient la ignoranta si orbirea de care am dat dovada, observam ca viata a fost mereu corecta si ca toate experientele, bune sau rele, au fost rezultatul echitabil al personalitatii noastre in evolutie, dar inca neevoluata. Suferinta este efectul gandirii gresite, al faptului ca nu suntem in armonie cu legea fiintei noastre. Rostul suferintei este de a ne da posibilitatea sa vedem ce este in neregula si de a inlatura ce este inutil pentru a gasi armonia mintii. Fericirea, sanatatea si prosperitatea sunt stari potrivite sufletului. Insa ele reprezinta rezultatul unei adaptari armonioase a lumii noastre interioare, la cea exterioara si la mediu! Nu ceea ce avem si cat avem, sau ceea ce nu avem si ne-am dori ne aduc aceasta armonie, ci felul in care ne raportam, felul in care gandim despre noi si tot ceea ce exista, face diferenta.

Pentru a trai fericiti, bucurosi, este important sa devenim responsabili, sa incetam  a-i acuza pe altii ca sunt cauza starilor nefericite pe care le induram. Sa avem curajul de a ne calauzi pe noi insine prin intermediul gandurilor benefice, sanatoase, juste. Allen ne spune ca legea, nu confuzia, este principiul calauzitor in Univers: dreptatea, nu nedreptatea este sufletul vietii: corectitudinea, nu coruptia, este forta modelatoare si motrice in guvernarea spirituala a lumii.

Prin urmare, tot ceea ce avem de facut este sa ne indreptam pe noi insine, daca dorim sa aflam ca Universul este drept! Pe drumul catre propria modelare a sufletului, vom descoperii uluiti ca, pe masura ce ne schimbam gandurile fata de lucruri si fata de celelalte fiinte, lucrurile si celelalte fiinte se vor schimba fata de noi. Aceia dintre noi care reusim sa ne schimbam radical gandurile, ne vom trezi plini de uimire in fata transformarii rapide pe care acest lucru o va produce asupra conditiilor materiale si existentiale ale vietii noastre.

Gandul nu poate fi tinut secret. El se fixeaza rapid in obicei, iar obiceiul da nastere circumstantelor. James Allen ne da cateva exemple: Gandurile animalice se cristalizeaza in obiceiul betiei; cel al placerilor trupesti, in lipsuri si boli. Gandurile impure se cristalizeaza in obiceiuri care ne seaca de putere si ne dezorienteaza, atragand circumstante tulburatoare si ostile. Gandurile dominate de frica, indoiala sau indecizie se cimenteaza in obiceiuri caracteristice oamenilor slabi, lipsiti de barbatie si nehotarati, atragand circunstante marcate de esec, saracie si dependenta. Gandurile dominate de lene se cristalizeaza in obiceiuri de slabiciune, cum sunt mizeria sau necinstea, care atrag circumstante ale nebuniei si cersetoriei. Gandurile de ura, atrag vatamari si persecutari. Gandurile egoiste se cristalizeaza in obiceiul eternei cautari de sine si atrag circumstante chinuitoare.

James Allen ne spune cum arata urmarile gandurilor frumoase, benefice: gandurile frumoase, de tot felul, se cristalizeaza in obiceiuri ale gratiei si bunatatii, atragand circumstante placute si voioase. Gandurile pure se cristalizeaza in obiceiuri ale cumpatarii si autocontrolului, care atrag circumstante de liniste si pace. Gandurile curajoase atrag abundenta si libertate. Gandurile pline de energie atrag circumstante agreabile. Gandurile blande si iertatoare ne fac blanzi si atrag circumstante ale protectiei si statorniciei. Gandurile iubitoare si altruiste atrag circumstante datatoare de prosperitate durabila si bogatii adevarate.

Desi nu ne putem alege in mod direct circumstantele, putem, cu siguranta, sa ne alegem gandurile care actioneaza ca un magnet asupra oricarei circumstante. Cand vom avea intelpciunea de a opri toate gandurile nesanatoase, pacatoase, intreaga lume se va imblanzi fata de noi si va fi acolo sa ne ajute. Cand vom avea hotararea ferma de a deveni ceea ce suntem noi cu adevarat, fiinte divine si compasionate, oportunitatile vor veni in ajutorul nostru pentru a ne sustine.

Cand viata ne da o lamaie, pentru a nu ne amari sufletul, putem face o limonada. Cand suntem inclinati sa dam vina pe circumstantele exterioare sa ne amintim cu duiosenie ca nimic nu ar putea exploda in noi daca nu ar fi deja acolo! La final, va doresc voua ceea ce-mi doresc si mie,  „sa avem seninatatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat si, mai ales, intelepciunea de a deosebi intre cele două posibilitati.” Marcus Aurelius

Pentru a intari ideea acestui articol, mintea este creatorul vietii noastre, recomand si acest documentar, care prezinta perspectiva documentata stiintific a ideii.

 

 

P.S. Daca iti place ceea ce citesti si consideri ca acest articol ar putea ajuta, ofera si altcuiva posibilitatea de a afla despre el!

 

Photo: Unsplash.com

AdelaR

Author AdelaR

More posts by AdelaR

Leave a Reply

13 + sixteen =